Haven Amsterdam krijgt eerste LNG-bunkerponton van Europa | Maritiem Nederland
Nieuws

Haven Amsterdam krijgt eerste LNG-bunkerponton van Europa

Bart Stam | woensdag 7 juni 2017
Scheepsbouw, Havens, LNG

De haven van Amsterdam krijgt in 2018 een bunkerplatform waarmee binnenvaartschepen en kleine kustvaartschepen LNG kunnen bunkeren.

Het Nederlandse bedrijf Titan LNG gaat in de haven van Amsterdam het eerste bunkerponton voor vloeibaar aardgas (LNG) bouwen voor binnenvaartschepen en kleine zeeschepen. Het ponton FlexFueler1 moet in het derde kwartaal van 2018 in bedrijf gaan. De provincie Noord-Holland steunt het project.

Titan LNG, gevestigd in Amsterdam, levert momenteel LNG met vrachtwagens aan de scheepvaart, de industrie en de transportsector in Noordwest-Europa. De FlexFueler1, dat op diverse locaties kan afmeren, krijgt in eerste instantie twee opslagtanks voor LNG. Hiermee kan het ponton 30 tot maximaal 600 m³ van deze schone brandstof leveren. Titan LNG houdt er echter rekening mee dat bij voldoende vraag er nog eens twee extra tanks bijkomen op de FlexFueler1. Het ponton kan ook langszij varen zodat binnenvaartschepen tijdens het laden en lossen van hun eigen lading gelijktijdig LNG kunnen bunkeren.

Niels den Nijs, algemeen directeur van Titan LNG, zegt over FlexFueler1: “Sinds de start van dit project in 2016 hebben we steeds overlegd over efficiëntie en veiligheid met onze belangrijkste partners. Dit zijn klanten, havenautoriteiten, scheepswerven en classificatiebureaus. Wij denken dat de FlexFueler zal bijdragen aan de verdere acceptatie van vloeibaar aardgas als maritieme brandstof.” De LNG aan boord van het ponton komt zowel van vrachtwagens als van transportschepen en de Gate terminal in Rotterdam.

Filmpje over de levering van LNG in november 2016 aan het eerste schip in Amsterdam, wel nog met tankwagen:

Partners Maritiem Nederland