Hapag Lloyd heeft de Arabieren nodig om te kunnen overleven | Maritiem Nederland
Nieuws

Hapag Lloyd heeft de Arabieren nodig om te kunnen overleven

Antoon Oosting | dinsdag 4 april 2017
Zeevaart

Na de forse aandelen die de oliesjeiks de afgelopen decennia hebben veroverd in de Duitse automobielindustrie, zitten de Arabieren binnenkort ook met een dikke vinger in de pap van Duitslands grootste containerrederij Hapag Lloyd.

De trots van havenstad Hamburg onderhandelt met de Arabische aandeelhouders uit Qatar en Saoedi-Arabië over een fusie met UASC, de United Arabic Schipping Company. De fusieonderhandelingen zijn volgens insiders in een moeilijke fase beland omdat Hapag Lloyd van de Arabische aandeelhouders van UASC de verzekering wil dat ze niet binnen een paar jaar hun aandelen weer doorverkopen aan een andere containergigant. Hapag Lloyd wil koste wat het kost voorkomen dat het zijn zelfstandigheid verliest zoals dat nu wel gebeurt met die andere grote Hamburgse containermaatschappij Hamburg Süd dat wordt overgenomen door Maersk.

Door de fusie met UASC zou Qatar Holding LLC een aandeel in de nieuwe rederij krijgen van 14 procent en het Public Investment Fund van Saoedi-Arabië een aandeel van 10 procent. Grootste aandeelhouder blijft het Chileense CSAV met 22,6 procent, gevolgd door de stad Hamburg met een aandeel van 14,9 procent en Klaus-Michael Kühne van logistiekgigant Kühne und Nagel met 14,6 procent van de aandelen in bezit. Het aandeel van tourismeconcern TUI daalt naar 8,9 procent.

De fusie met UASC is voor Hapag Lloyd allesbehalve uit luxe geboren. Hapag Lloyd heeft UASC nodig om in de top van grote containerscheepvaartmaatschappijen te kunnen blijven meedraaien. Met een marktaandeel van 4,8 procent staat Hapag Lloyd nu zesde op de ranglijst van containermaatschappijen. Met het 2,5 procent aandeel van UASC schuift Hapag Lloyd weer een plaatsje op achter de giganten Maersk (15,8 procent), MSC (14,5 procent), CMA-CGM (10,4 procent), COSCO (8,2 procent) en de huidige nummer vijf Evergreen (4,8 procent). Daarnaast bezit UASC zes megacarriers van 18800 TEU die Hapag Lloyd niet heeft en alle andere grote rederijen wel. En om te kunnen concurreren en de kosten te verlagen heeft Hapag Lloyd dat soort megacarriers wel nodig.

Partners Maritiem Nederland