Grote stijgers en dalers in Amsterdamse haven | Maritiem Nederland
Nieuws
Twee zeecruiseschepen van MSC Cruises kruisten elkaar in juli bij de zeesluis van IJmuiden. Met 64 aanlopende cruiseschepen is deze sector een constante in de haven.

Grote stijgers en dalers in Amsterdamse havenJan Spoelstra | maandag 2 september 2013
Havens

De kolenoverslag zorgt voor positieve overslagcijfers in Amsterdam over de eerste helft van dit jaar. Maar is dat iets om trots op te zijn als samenleving?

De havens langs het Noordzeekanaalgebied, met de havens van Amsterdam, IJmuiden, Beverwijk en Zaanstad, noteren in het eerste half jaar van 2013 een stijging van de overslag van 3,7 procent. De Amsterdamse haven is hier verreweg de grootste haven en tekent een groei van 5,4 procent op. De groei zit vooral in de energiesector, waar de Amsterdamse haven van oudsher sterk in is.

In de eerste helft van 2013 is in het Amsterdamse deel van de haven een overslag gerealiseerd van 40,3 miljoen ton. Ten opzichte van de eerste helft van 2012 is dit 2,1 miljoen ton meer (+ 5,4 procent).

De cijfers die Havenbedrijf Amsterdam naar buiten bracht tonen een aantal grote stijgers en dalers. Zo steeg de overslag van steenkool met 27 procent en agribulk met 24 procent. De overslag van containers en ro/ro (waaronder auto’s) namen met respectievelijk 24 procent en 54 procent af. De overslag van overig stukgoed steeg met 43 procent.

De sterke daling van de ro/ro overslag komt voor een deel door het wegvallen van een aantal lijndiensten naar West-Afrika via de USA terminal in de Afrikahaven, vanwaar onder andere oude vrachtwagens, auto’s en bussen naar Afrika vervoerd worden. Ook het gebrek aan consumentenvertrouwen speelt een rol bij een daling van de overslag van ro/ro goederen. Via de Koopman terminal en stuwadoor Waterland worden minder auto’s ingevoerd.

De overslag van olieproducten daalde licht met 3 procent  en er kwamen 64 cruiseschepen naar onze hoofdstad, één meer dan in de eerste helft van afgelopen jaar.

De sterke stijging van de overslag van steenkool trekt Amsterdam de positieve cijfers in, maar of dat iets is om trots op te zijn, staat nogal ter discussie. Duitsland sluit schone kerncentrales en verhoogt de productie van vervuilende kolencentrales. In opinieblad Elsevier van 24 augustus verscheen een artikel met de titel ‘Wind willen, kool krijgen’. Daarin werd de milieubeweging op de korrel genomen. Deze is tegen schaliegas, kernenergie en fossiele brandstof. Vervolgens volstaan windenergie, elektrische oplaadpalen en zonne-energie niet in de energiebehoefte, en grijpen energiemaatschappijen terug op kolen. De sluiting van kerncentrales in Duitsland draagt bij aan extra kolenoverslag in Amsterdam. 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland