Grote havenbeschermingsoefening in Rotterdam | Maritiem Nederland
Nieuws

Grote havenbeschermingsoefening in Rotterdamredactie | maandag 10 april 2017
Marine, Havenbedrijf Rotterdam

De Rotterdamse haven vormt vanaf 10 april drie dagen lang het toneel van de grootste havenbeschermingsoefening in Nederland.

Tijdens de oefening Port Defender Rotterdam trainen de Koninklijke Marine, Dienst Speciale Interventies (DSI), het Havenbedrijf Rotterdam, Politie eenheid Rotterdam en de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond samen zodat ze bij een eventueel groot incident of acute terroristisch dreiging snel en adequaat kunnen optreden. 

In verschillende uitdagende scenario’s krijgt de Rotterdamse haven te maken met een verhoogde dreiging. Terwijl de Dienst Speciale Interventies een door terroristen gekaapt schip met explosieven aan boord moeten bevrijden, krijgen marineduikers, mariniers van het Marine Advanced Search Team (MAST) en militairen van de maritieme explosievenopruimingsdienst hun eigen uitdagingen voor de kiezen. De Nautische Mobiele Eenheid wordt ingezet om een einde te maken aan een uit de hand gelopen betoging, terwijl de Geneeskundige Hulporganisatie in de Regio (GHOR) zich bekommert om eventuele gewonden. Het uiteindelijke doel van de oefening is om met alle verschillende veiligheids- en hulporganisaties gezamenlijk te oefenen op het gebied van havenbescherming.

Port Defender Rotterdam wordt voor de tweede keer gehouden en is dit jaar uitgebreid met meer verschillende scenario’s. Door deze met elkaar te integreren, ontstaat er een zo realistisch mogelijke oefening en krijgen de deelnemers de kans om naast de eigen vaardigheden, ook de onderlinge samenwerking te beoefenen.

De marine voert jaarlijks meerdere havenbeschermingsoefeningen uit, waaronder één in Rotterdam. Rotterdam is als grootste haven van Europa een cruciaal aanvoerpunt. Hierdoor leent deze haven zich als een realistisch en waardevol oefengebied voor Port Defender Rotterdam.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland