Grootste sluis ter wereld geopend in Antwerpen | Maritiem Nederland
Nieuws
In 2016 opende Antwerpen de Kieldrechtsluis, de grootste sluis ter wereld. Foto: John Gundlach / Flying Holland

Grootste sluis ter wereld geopend in AntwerpenRedactie | maandag 13 juni 2016
Havens, Grote kanalen

Op 10 juni opende de koning van België de grootste sluis ter wereld: de Kieldrechtsluis in Antwerpen. De tweede haven van Europa wil de grootste containerschepen ter wereld blijven ontvangen.

De Kieldrechtsluis is 68 meter breed, 500 meter lang en bijna 18 meter diep, en laat daardoor zowel de Berendrechtsluis als het Panamakanaal achter zich. De Kieldrechtsluis ligt in de Waaslandhaven, het dokkencomplex op de Linkerscheldeoever, en verbindt het Deurganckdok (een getijdehaven met voornamelijk containeroverslag) met het Waaslandkanaal.

De bouw van de sluis startte in 2011 onder leiding van THV Waaslandsluis, een samenwerking tussen Jan De Nul, BAM Contractors, Herbosch-Kiere en Antwerpse Bouwwerken. In totaal is 55.000 ton wapeningsstaal geplaatst. Nog eens 12.000 ton staal werd in de vier sluisdeuren en twee basculebruggen verwerkt. Verder werd er 5,5 miljoen kubieke meter grond verzet voor de sluis. Ter vergelijking: voor de Nederlandse kust wordt jaarlijks 20 miljoen kubieke meter zand opgespoten in strandsuppleties.

Het eerste schip dat door de sluis ging was de 'Grande Lagos' van rederij Grimaldi, een ro-ro schip dat tussen Noordwest-Europa en Zuid-Europa vaart.

Antwerpen houdt het record voor grootste sluis nog tot 2019, aangezien dan de nieuwe grote zeesluis bij IJmuiden gereed moet zijn.

Video over de aanleg van de Kieldrechtsluis:

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland