Grootste schip ooit gebouwd bij Kooiman | Maritiem Nederland
Nieuws
Foto: Kooiman Groep

Grootste schip ooit gebouwd bij Kooiman

Jan Spoelstra | woensdag 3 oktober 2012
Scheepsbouw, Grootste schepen

Als het gaat om de bouw van grote complexe baggerschepen, heeft IHC er een geduchte concurrent bij.

Tijdens de open dag bij de Kooiman Groep in Zwijndrecht werd de ‘Reimerswaal’, het grootste schip ooit door Kooiman gebouwd, opgeleverd aan Reimerswaal Dredging. De sleephopperzuiger is 130 meter lang, 22 meter breed en heeft een beuninhoud van 6.000 kubieke meter.
Het schip beschikt over een zuigbuis geschikt voor het werken tot een diepte van 50 meter en heeft twee telescopische spudpalen om overal te kunnen aanleggen en zonder trossen positie te behouden. Het schip kan rainbowen en walpersen via de boegkoppeling en klappen via de bodemdeuren. Het rainbowen kan over een afstand van 60 meter en het walpersen over een afstand van 2 kilometer. Ook is de Reimerswaal klaar voor de windmolenmarkt. De hopperzuiger kan het grind veilig bij de windmolens storten via een transportband van 48 meter, terwijl het dynamic positioning system het schip op de plaats houdt.
Met de realisatie van dit schip toont de Kooiman Groep aan dat het bedrijf klaar is voor een volgend level in de scheepsbouwindustrie. “Een jaar lang heeft ons ontwerpbureau samen met Reimerswaal Dre dging gebrainstormd over de Reimerswaal”, vertelt directeur Rinus Kooiman. “Reimerswaal Dredging wilde een schip met vele mogelijkheden voor hun specialistisch werk in de winning en levering van zand en grind voor de bouw en betonindustrie. Met dit schip kan ook zand gewonnen worden voor kustbescherming en strandophoging.”

Partners Maritiem Nederland