Grootste offshore wind installatieschip | Maritiem Nederland
Nieuws
De Seajacks Scylla, het grootste offshore wind installatieschip ter wereld.

Grootste offshore wind installatieschip

Komende week arriveert de 'Seajacks Scylla' in Rotterdam. Het gaat om 's werelds grootste offshore wind installatieschip. Het schip zou eigenlijk zondag 31 januari aankomen, maar door de slechte weersomstandigheden is de aankomst vertraagd.

De Seajacks Scylla (139 x 50 m) is met een dekoppervlakte van 4.600 m³ en een 1.500 ton hoofdkraan van Huisman uit Schiedam in staat om de grootste offshore windturbines van 6 tot 7 megawatt te installeren. Ontwerpbureau GustoMSC uit Schiedam ontwierp het schip voor het Britse Seajacks dat nu vijf jack-up schepen in de vaart heeft.

Het schip vaart niet op eigen kiel van de Samsung Heavy Industries werf in Zuid-Korea naar  Rotterdam. Het halfafzinkbare zwareladingschip 'OHT Osprey' vaart na aankomst met de Seajacks Scylla aan dek naar Paal 91 in het binnenmeer van de Maasvlakte. Daar lost het schip van het Noorse OHT (Offshore Heavy Transport) het schip. Vandaar vertrekt deze Godzilla van de offshore windindustrie naar de Rotterdam Offshore Group in de Waalhaven, waar het schip wordt klaargestoomd voor de eerste klus.

De eerste klus van het schip betreft het installeren van 67 monopiles (1.300+ ton per stuk) voor het Veja Mate offshore windpark, 130 km ten noorden van de Eemshaven. Boskalis en VolkerStevin zijn in dat park verantwoordelijk voor het installeren van de fundaties, het betreft een contract van 500 miljoen euro.

In 2017 staat het schip geboekt voor Dong Energy en de aanleg van het Walney Extension offshore windpark. Van Oord is daar als hoofdaannemer verantwoordelijk voor het installeren van 87 monopiles.

Partners Maritiem Nederland