Grootste kraanschip krijgt grootste lagers ter wereld | Maritiem Nederland
Nieuws
Werknemers vormen het Huisman-logo in het eerste 30 meter metende lager voor de Sleipnir.

Grootste kraanschip krijgt grootste lagers ter wereld

Redactie | dinsdag 17 januari 2017
Grootste schepen, Heerema Marine Contractors

Huisman uit Schiedam voorziet het grootste kraanschip ter wereld van de grootste lagers ter wereld.

Huisman rondde in januari de assemblage van een 30 meter metend lager af op zijn productielocatie in China. Het lager is bestemd voor het kraanschip ‘Sleipnir’ van Heerema Marine Contractors (HMC).

De Sleipnir krijgt twee zogenaamde tubkranen met elk een hijsvermogen van 10.000 metrische tonnen. Bij conventionele tubkranen is het gebruikelijk dat de kranen zwenken op hele wielstellen die over een rails rollen. Deze constructiemethode van Huisman levert echter een forse gewichtsbesparing op en zorgt ervoor dat onderhoud snel en efficiënt kan plaatsvinden.

Huisman heeft al ervaring met ‘kleine’ lagers met een diameter van 14 meter, voor vergelijkbare maar kleinere kranen. De Schiedamse bouwer van (scheeps)kranen en offshore-equipment verwacht het tweede lager in maart te assembleren.

De Sleipnir is op vele fronten een baanbrekend schip. Niet alleen vanwege de indrukwekkende afmetingen en het grote hijsvermogen, maar vooral ook vanwege het feit dat HMC gekozen heeft voor op vloeibaar aardgas (LNG) draaiende gensets. 

>>> Lees meer over de Sleipnir

Partners Maritiem Nederland