Jan Spoelstra | dinsdag 28 juli 2020
Jachtbouw & Watersport
Begin juli voegde Heesen Yachts uit Oss de romp en opbouw van een 80 meter lang jacht samen. Het gaat om het jacht ‘Cosmos’ dat het grootste schip is dat de werf ooit bouwde.
De megajachtbouw is een activiteit uit de maakindustrie waar Nederland toonaangevend in de wereld is. Wat is er bijzonder aan dit schip? “Het is een grote inspanning geweest om het schip ondanks de grote lengte, toch sterk en licht te construeren. Daar hebben we een nieuwe type ‘backbone’-constructie voor bedacht en gepatenteerd. De krachten op het schip in de lengterichting zijn heel dynamisch”, aldus Rens Groenendaal, senior projectmanager bij Heesen Yachts.
Het ene moment ligt het schip met de boeg en achtersteven op twee toppen van golven en wil de constructie doorbuigen, het andere moment ligt het schip met het centrum op de top van een golf en werken de krachten de andere kant op. Groenendaal: “We hebben op verschillende plaatsen in het plaatmateriaal extra aluminium toegevoegd. Op slim gekozen plaatsen en met een slim gekozen vorm. De grote moeilijkheid zit hem er vervolgens in om de scheepshuid samen met de ‘backbone’ (bij auto’s zou je dit het ‘chassis’ noemen, red.) te laten samenwerken als één geheel.”
De Cosmos haalt door de lichte constructie en vier MTU V20 motoren van ongeveer 3.600 kW per stuk een snelheid van bijna 30 knopen. Twee van de motoren zijn uitgerust met geavanceerde roetfilters en SCR-katalysatoren, zodat de eigenaar op plaatsen met strenge milieurichtlijnen op die twee motoren kan varen. Een batterijpakket van 567 kWh zorgt ervoor dat het schip voor anker geen gensets hoeft in te schakelen.
Ondanks de Covid-19 pandemie kon het werk bij Heesen in Oss doorgang vinden, en dat verliep volgens Groenendaal verrassend soepel, zowel op kantoor als in de productie. “Kantoorwerk verloopt soms zelfs efficiënter, omdat vergaderingen met de klant of met toeleveranciers nu geen reistijd vergen”, aldus de projectmanager. “In de productie werkten we in twee shifts, met een half uur tijd daartussen. Inmiddels werken we met drie shifts met overlap. Je kunt bijna zeggen dat drie kleine teams efficiënter werken dan één groot team, maar de overdracht vergt wel extra communicatieve vaardigheden van de projectleider op kantoor die de productie overziet.”
Vier grote telescoopkranen tillen de romp van de Comos te water (foto: Heesen). Tekst gaat verder onder de foto.
Na afbouw van de romp werd deze gewogen en via twee op afstand bestuurbare multi-wheelers op een ponton gereden. Om het gewicht geleidelijk op het ponton over te brengen, is er nauwkeurig gewerkt met ballast op het ponton. Vervolgens is het ponton naar de overkant van het kanaal gesleept, naar een kade die groot genoeg is voor alle kraanoperaties. Vier van de grootste telescoopkranen van Nederland waren nodig om de romp te water te laten. Daarna plaatste Heesen de opbouw en nu wordt het schip afgebouwd. In 2022 moet het jacht zijn eerste proefvaart maken op de Noordzee.