Grootste cruiseschip naar Keppel Verolme in Rotterdam | Maritiem Nederland
Nieuws
Foto: Ries van Wendel de Joode

Grootste cruiseschip naar Keppel Verolme in Rotterdam

Ondanks zware tijden in het verleden, lijkt het gigantische droogdok dat Cornelis Verolme in 1970 bouwde de Nederlandse maritieme sector geen windeieren te leggen. Het grootste cruiseschip ter wereld arriveerde daar op 30 september voor een grootschalige onderhoudsbeurt.

In de nacht van 29 op 30 september kwam het grootste cruiseschip ter wereld aan in de haven van Rotterdam. De ‘Oasis of the Seas’ (360 x 60 meter) van Royal Caribbean Cruises kreeg om half elf een loods aan boord, voer om middernacht langs Hoek van Holland en meerde om twee uur veilig af aan de Cruiseterminal aan de Wilhelminakade. In de vroege ochtend moesten alle circa 6.000 passagiers van boord evenals de nodige bemanningsleden, en kwamen 1.500 contractors aan boord om het schip een grote onderhoudsbeurt te geven. Dat gebeurt op de werf van Keppel Verolme waar het schip dezelfde dag nog heen voer voor de klus die slechts veertien dagen in beslag neemt.

Het schip voer de afgelopen periode op vijf van de zes hoofdmotoren, omdat een van de motoren van het in 2007 in gebruik genomen schip de geest had gegeven. Het schip heeft drie Wärtsilä 12V46D (twaalf cilinders, 13.860 kW) en drie Wärtsilä 16V46D (zestien cilinders, 18.480 kW) motoren. Een van de zestien cilindermotoren wordt nu vervangen. Zowel Royal Caribbean Cruises als Wärtsilä heeft niks naar buiten gebracht over de oorzaak van de storing.

Vooruitstrevend

Uit het feit dat deze klus naar een Nederlandse werf is gegaan, blijkt maar weer hoe vooruitstrevend de Nederlandse scheepsbouwers in de afgelopen decennia waren. Het superdok (400 x 90 meter) is in 1970 gebouwd om de grootste mammoettankers te bouwen. Vooral de breedte en diepte van het dok komen nu, ruim veertig jaar later, goed van pas.

“Deze klus kan op twee plaatsen in de wereld uitgevoerd worden”, licht Harold Linssen, algemeen directeur van Keppel Verolme, toe vlak voordat het schip naar zijn werf in de Botlek vertrekt. Linssen vertelt dat zijn droogdok bij hoog water 12,5 meter diep is en dat de Oasis of the Seas 9,5 meter diep steekt. De extra speling is nodig om de motor te vervangen. Verolme gaat een grote plaat uit de bodem zagen, de defecte motor eruit laten zakken, de nieuwe eronder schuiven en deze in het schip takelen. De 140 ton wegende motor heeft in gedemonteerde toestand 3 meter onder het schip nodig. Het schip komt dus vrij hoog in het dok te liggen.

Naast de nieuwe motor krijgt het onderwaterschip een nieuwe coating. Bovendien wil Royal Caribbean Cruises het interieur van het schip een opfrisbeurt geven, waarvoor de rederij een team van zo’n duizend contractors heeft ingevlogen. De grootste uitdaging voor deze klus is de logistiek. “De afgelopen weken zijn er vrachtwagens vol met nieuwe tapijten, meubilair en scheepscoating richting onze werf gegaan. Dit ligt allemaal opgeslagen in containers en loodsen op ons werfterrein, dat maken we hier niet vaak mee”, aldus Linssen. Over de tijdsdruk maakt hij zich minder zorgen. Voor de vele boorplatforms die de werf jaarlijks een onderhoudsbeurt geeft geldt ook een gigantische tijdsdruk, omdat deze veel geld verliezen als ze een dag minder operationeel zijn. Linssen besluit: “Wel is het pr-aspect vrij uniek. Over twee weken staan er weer duizenden mensen klaar om te twitteren dat het grootste cruiseschip voorbij gaat komen, om nog maar te zwijgen over de vakantiegangers die dan in Rotterdam aan boord willen gaan.”

Er is in het contract tussen de werf en Royal Caribbean Cruises geen bepaalde hoeveelheid werk dat af moet afgesproken. Als het volgens Linssen voorspoedig verloopt zal er meer gedaan worden, wanneer het tegenzit minder.

Groeimarkt

Voor de start van de Wereldhavendagen deelde Arie Kraaijeveld mee dat het Nederlandse bedrijfsleven veel moeite heeft met het inklaren van buitenlands personeel, met de administratieve rompslomp om werkvergunningen in orde te maken. Dat zei hij toen na het maritieme topoverleg. Daar leek op 30 september geen sprake van, binnen een paar uur waren alle passagiers van boord en alle contractors aan boord. Linssen meldde hierover: "Wij werken prima samen met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Er zijn hier regels voor het aan het werk zetten van buitenlands personeel en daar hebben we ons keurig aan gehouden. Wij zien dit momenteel zelfs als een groeimarkt voor de komende jaren.”

Partners Maritiem Nederland