Grootste containerschip doet Rotterdam aan | Maritiem Nederland
Nieuws
Foto: Ries van Wendel de Joode

Grootste containerschip doet Rotterdam aan

Het grootste containerschip ter wereld deed vrijdag 16 augustus Rotterdam aan. Havenbedrijf Rotterdam en het Nederlands Loodswezen bleven er nuchter onder. “Schepen van dit gewicht kennen we al, schepen met deze windvang ook. De combinatie maakt het iets spannender.”

Op16 augustus tegen 13.00 uur werd het grootste containerschip ter wereld, de ‘Maersk Mc-Kinney Moller’ (MMM), verwacht. De containerreus is 400 meter lang, 59 meter breed en steekt maximaal 14,5 meter diep. Het schip heeft een capaciteit van 18.000 TEU (twintigvoetscontainers) en een laadvermogen van 165.000 ton. Twee MAN motoren met een vermogen van 32 megawatt per stuk zorgen voor een topsnelheid van 25 knopen, maar in de praktijk zal het schip met 19 knopen varen.

Hoe bereidt het Loodswezen zich voor wanneer een schip met deze dimensies voor het eerst Rotterdam aanloopt? “Toen bekend werd dat dit schip regelmatig naar Rotterdam zou komen, hebben we bij Maersk de manoeuvreergegevens en technische tekeningen opgevraagd.” Registerloods en manager operations Joost Leenhouts legt uit dat ze deze gekregen hebben en dat maritiem onderzoeksinstituut Marin een schaalmodel heeft gemaakt voor modeltests in hun bassins.

De manoeuvreergegevens en testresultaten werden vervolgens in de simulator bij Marin en bij het Loodswezen ingevoerd, waarna alle loodsen die dit schip veilig binnen moeten brengen eerst konden oefenen op de route richting de ECT terminal op de Maasvlakte. “Het blijkt nauwelijks moeilijker om dit schip veilig naar de terminal te krijgen dan de huidige grootste containerschepen”, aldus Leenhouts. Met een lengte van 400 meter, een breedte van 59 meter en hoogte van 73 meter heeft het schip nauwelijks meer windvang dan de huidige grootste containerschepen. Het aantal sleepboten dat nodig is om het schip naar de Maasvlakte te loodsen is afhankelijk van de windvang. De extra containercapaciteit komt door de vollere rompvorm en slechts één extra rij containers in de breedte.

Schepen van dit gewicht zijn ook niet nieuw voor het Nederlands Loodswezen. Er komen regelmatig bulkcarriers en tankers naar Rotterdam die de 165.000 ton laadvermogen van de MMM overtreffen. “De combinatie van de windvang met het gewicht is wel nieuw voor ons.”

Havenbedrijf Rotterdam laat weten dat ze zich niet in bochten hebben hoeven wringen om het grootste containerschip ter wereld te kunnen ontvangen. Negen jaar geleden waren er al gesprekken tussen Maersk en het Havenbedrijf, waaruit bleek dat containerschepen niet veel breder en langer zullen worden dan respectievelijk 22 containers breed en 400 meter lang.

Die breedte van 22 containers levert een moeilijkheid op. De kranen van ECT op de Maasvlakte rijken slechts 21 containers breed, zodat de containers die in Rotterdam gelost worden niet op een van de buitenste rijen kunnen staan. Ook kan de MMM niet tot de maximale 73 meter hoogte vol gestapeld worden in verband met te lage kranen op de Maasvlakte.De terminals op de Tweede Maasvlakte die vanaf 2014 operationeel zijn, zijn wel breed genoeg.

Meer giganten

In de haven waren op 16 augustus nog enkele andere enorme schepen aanwezig. In het Calandkanaal op paal 80 lag de ‘Ti Europe’. Met een lengte van 380 meter en een breedte van 69 meter is deze witte tanker de grootste nog varende olietanker (laadvermogen 420.000 ton) ter wereld. Bovendien werd 16 augustus de ‘Vale Rio’ verwacht in de Mississippihaven bij EMO. Dit grootste ijzerertsschip ter wereld meet 362 meter en is 65 meter breed. Twee jaar geleden volgde het schip de ‘Berge Stahl’ op als grootste ijzerertscarrier. Ook de Berge Stahl lag die vrijdag in de haven, bij EECV. Het schip meet ‘slechts’ 343 meter, bij een breedte van 63,5 meter.

  

Lees hier het interview met Rens Groot, projectmanager bijj Maersk Marine Technology.

Partners Maritiem Nederland