Nieuws

Grootste Britse marineschip ooit drijft het dok uit

Erwin Boutsma | vrijdag 15 augustus 2014
Marine, Scheepsbouw

Met een prijskaartje van 7,8 miljard euro en een totale bouwperiode van zo'n 12 jaar zijn de Britten momenteel druk met de bouw van hun grootste marineschepen ooit.

De Britste Royal Navy heeft vorige week de ‘HMS Queen Elizabeth II’ – niet te verwarren met het passagiersschip met dezelfde naam – uit het droogdok laten varen. De ‘QE2’ is met een lengte van 280 meter en een waterverplaatsing van 65.000 ton het grootste oorlogsschip dat de Britten ooit hebben gebouwd. “De romp en opbouw van het schip zijn vrijwel af, de installaties in het schip voor 80 procent”, aldus een defensiewoordvoerder. In 2016 komt de bemanning aan boord, in de twee jaar daarop vinden tests plaats, om in 2020 volledig operationeel te zijn.

De kiel voor de QE2 is al in 2009 gelegd. Het schip is in de jaren daarna op verschillende plekken in delen (‘blocks’) gebouwd en op de Rosyth-werf in de Schotse baai Firth of Forth samengevoegd. Ook het karakteristieke tweetal torens op het dek is apart geconstrueerd en naar de Firth of Forth gevaren, om daar in 2013 op het dek vastgelast te worden. De totale kosten voor de HMS Queen Elizabeth II én haar zusterschip 'HMS Prince of Wales', waarvan de blocks vanaf september zullen worden samengevoegd op dezelfde werf, komen op 7,8 miljard euro. Dat is inclusief een overschrijding van bijna 2 miljard euro, doordat de bouw van de QE2 tijdens de eerste jaren van de kredietcrisis is stilgelegd.

De Britten hebben traditioneel gekozen voor vliegkampschepen zonder katapults. Dit maakt het noodzakelijk dat op het schip gestationeerde vliegtuigen beschikken over het vermogen om verticaal of met een hele korte aanloop te starten.

Eerdere Britse vliegkampschepen, waaronder de vorige week uit de vaart genomen 'HMS Illustrious', waren daartoe uitgerust met Harriers, maar die zijn inmiddels met pensioen. De QE2 moet daarom onder meer gaan beschikken over de F-35B Lightning II, de variant van het JSF-programma die door het draaien van de straalpijp met een hele korte aanloop kan starten.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland