Grootschalige inspectie Waddenzee | Maritiem Nederland
Nieuws
Recente inspectievlucht boven de haven van Lauwersoog, gemaakt door de Luchtsurveillance van Rijkswaterstaat.

Grootschalige inspectie WaddenzeeRedactie | maandag 21 oktober 2019
Maritieme Cluster

Onder leiding van Rijkswaterstaat voeren de samenwerkende inspectie-organisaties uit de provincies Groningen en Friesland op 22 en 23 oktober een grootschalige handhavingsactie uit in het Waddengebied. 

Naast Rijkswaterstaat (die de actie coördineert) bestaat het Samenwerkingsverband Inspectie Waddenzee (SIW) uit de Landelijke Eenheid van de politie, de Provincies Groningen en Fryslân, Staatsbosbeheer, de NVWA, het Ministerie van LNV, een aantal Waddenzeegemeenten, de waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa’s, Het Groninger Landschap, It Fryske Gea, de FUMO en het Openbaar Ministerie. 

De inspecteurs controleren te land, ter zee en vanuit de lucht. Dit doen zij aan de hand van een aantal thema’s. Er wordt onder meer gecontroleerd op strandrijden, beroepsmatige-, recreatieve- en visserij activiteiten, snelvaren en illegale bezigheden in de kwelders.

De inspecteurs van de verschillende organisaties gaan niet los van elkaar, maar waar mogelijk mét elkaar op pad. De gezamenlijke actie vergroot ook de bekendheid bij het publiek over wat wel en niet kan in een beschermd natuurgebied.

Toezichtloket.nl

De handhavers maken zoveel mogelijk gebruik van de app ‘toezichtloket.nl’. De app is al een tijdje in gebruik maar wordt nu voor het eerst op grote schaal ingezet. Met deze app wordt de handhavingsinformatie op een uniforme manier toegankelijk gemaakt. Dit zorgt voor een beter inzicht in welke bevindingen er zijn geconstateerd, in welk gebied en hoeveel tijd hieraan is besteed.

Wordt vervolgd

In Noord-Holland is een dergelijke handhavingsactie vaker georganiseerd. Op basis van de positieve geluiden, pakken Groningen en Friesland dit nu ook op. De handhavingsactie blijft niet beperkt tot in oktober. Ook in november vinden er gezamenlijke inspecties plaats. Deze data worden niet bekendgemaakt.

 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland