Grootschalige afvang en opslag CO2 stap dichterbij | Maritiem Nederland
Nieuws
Met de afvang en opslag van CO₂ wil Rotterdam de uitstoot van het broeikasgas in 2030 met 49 procent verminderen.

Grootschalige afvang en opslag CO2 stap dichterbijRedactie | maandag 2 december 2019
Havenbedrijf Rotterdam, MET Event

De raffinaderijen van Shell en ExxonMobil en de waterstofproducenten Air Liquide en Air Products & Chemicals werken mee aan de voorbereiding van het Porthos-project in de Rotterdamse haven. Grootschalige afvang, transport en opslag van CO2 komt hiermee een stap dichterbij.

CCS (Carbon Capture and Storage) geldt als een van de weinige manieren waarmee de industrie op korte termijn grote hoeveelheden CO2 tegen relatief lage kosten uit de atmosfeer kan houden. CCS is daarom een belangrijk onderdeel in het behalen van de ambitie in het Nederlandse en het Rotterdamse Klimaatakkoord om de uitstoot van het broeikasgas in 2030 met 49 procent te reduceren ten opzichte van 1990. Ook is CCS nodig om klimaatneutrale, blauwe waterstof te kunnen maken, waarmee de waterstofeconomie snel op gang gebracht wordt.

Transport naar en opslag onder de Noordzee wordt voorbereid door projectorganisatie Porthos, een samenwerkingsverband van Havenbedrijf Rotterdam, Gasunie en Energiebeheer Nederland. Voor de aanleg van een centrale CO₂-pijpleiding door het havengebied is een bedrag van 400 tot 500 miljoen euro gemoeid. 

Voor de financiering van het project is een bijdrage van de Rijksoverheid nodig om het verschil in de kosten volgens het ETS en de totale kosten voor afvang, transport en opslag te overbruggen. Porthos dingt mee naar een bijdrage uit de SDE++ pot, het nationale subsidieprogramma voor CO2-reductie dat in september 2020 van start gaat. Vroeg in 2021 wordt duidelijk of deze subsidie wordt verstrekt en hoe het financiële plaatje er voor alle betrokken partijen uitziet. De bedrijven maken op dat moment de finale afweging of ze CO2 gaan afvangen en aan Porthos gaan leveren. Eind 2023 kan de eerste CO2 diep onder de Noordzee worden opgeborgen.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland