Nieuws
Het nieuwe volledig elektrisch aangedreven inspectieschip PW2 van de provincie Groningen.

Gronings inspectieschip vaart slim en groenRedactie | woensdag 11 december 2019
Scheepsbouw

Na een jaar bouwtijd en een uitgebreide testperiode heeft Koninklijke Niestern Sander het nieuwe provinciale inspectieschip ‘PW18’ opgeleverd aan de provincie Groningen. Het nieuwe volledig elektrisch aangedreven inspectieschip kan een volledige werkdag CO2-neutraal varen. 

De Groninger gedeputeerde Fleur Gräper-Van Koolwijk mocht het schip in maart dopen. "Prachtig dat het gelukt is om voor het einde van het jaar het schip in gebruik te nemen”, aldus Gräper.

Het centrale deel van het schip bestaat uit een batterijpakket van 5000 kg. Twee grote elektromotoren zorgen voor de aandrijving. Door een uitgekiend systeem voor verwarming, koeling en warmteterugwinning wordt er zo zuinig mogelijk met energie omgegaan. Daarnaast bezit het schip de nieuwste technische ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid door gebruik van duurzame folie-, hout- en verfsoorten. En het vaart ook nog eens zeer stil.

Elektrisch schip

Het schip is gebouwd op de werf van Niestern Sander in Delfzijl. Na ruim een jaar bouwtijd is het schip vanaf het afgelopen voorjaar uitgebreid getest. Een dergelijk innovatief schip volledig vaarklaar te krijgen was zowel voor de bouwers, installateurs, keuringsinstanties en programmeurs een flinke uitdaging. Regelgeving voor volledig elektrisch aangedreven schepen is nog volop in ontwikkeling en het batterijsysteem en de distributie van stroom naar de verbruikers lagen niet als kant en klaar product gereed om te worden ingebouwd. Dit vraagt uitgebreid testen en tijd.

Gronings onderonsje

Diverse Groningse onderaannemers en toeleveranciers uit het Noord Nederlandse maritieme cluster waren bij de bouw betrokken van het elektrische schip. Als belangrijkste leverancier heeft Hydrosta er alles aan gedaan om deze innovatieve aandrijving goed werkend op te leveren. Daarnaast zijn de ontwerp functie eisen voor snelheid, maneuvreerbaarheid, vaarprofiel en comfort volledig behaald en daarmee heeft het Vripack-ontwerp zich bewezen.

Het inspectieschip zal worden ingezet voor toezicht, handhaving en begeleiding van scheepvaart en evenementen op het water. Zowel de provincie Groningen als Niestern Sander zijn trots op dit innovatieve en duurzame nieuwbouwproject.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland