Groningen Seaports zet in op uitbreiding zonneparken | Maritiem Nederland
Nieuws
Het Oosterhorn gebied in Farmsum (Delfzijl) met in de vlakken de toekomstige zonneparken (foto: Groningen Seaports)

Groningen Seaports zet in op uitbreiding zonneparkenredactie | woensdag 21 november 2018
Havens, MET Event

In Delfzijl en in de Eemshaven heeft Groningen Seaports samen met bedrijven plannen ontwikkeld in de komende jaren meer dan 100 MWp aan zonneparken te bouwen. De parken kunnen ruim 28.000 huishoudens van groene stroom voorzien.

In totaal zijn er nu acht zonneprojecten in ontwikkeling of gebouwd, vier in het Eemshavengebied en vier in het Oosterhorn gebied (Delfzijl). 

Groningen Seaports zal de zonneparken op Slibdepot Heveskeslaan en een terrein aan de Valgenweg samen met Eneco, Wirsol en een samenwerkingsverband van Natuur en Milieufederatie Groningen, de Groninger Energiekoepel en Grunneger Power ontwikkelen. Hiervoor wordt op 21 november een intentieovereenkomst getekend.

De nieuwe projecten geven een boost aan de ontwikkeling van hernieuwbare energie voor de Eemsdelta regio. Naast deze parken bevindt zich in Delfzijl een grootschalig zonnepark Sunport, gebouwd door Wirsol, dat met 30 MWp het een na grootste zonnepark is van Nederland. Daarnaast is Solarfields een zonnepark van 7,4 MWp aan het bouwen op het slibdepot Geefsweer van Groningen Seaports.

Havenvisie 2030

De zonneparken worden gebouwd op industriële gronden en op voormalige depots.  De toenemende ontwikkeling van zonne-energie past in de landelijke energietransitie en sluit volledig aan op de havenvisie 2030 van Groningen Seaports die gericht is op groene groei van het havengebied.

De stroom wordt gebruikt om lokale bedrijven te vergroenen en nieuwe bedrijven aan te trekken. Dankzij de beschikbaarheid van de hernieuwbare energie kunnen bedrijven hun CO2-emissies verkleinen, op deze manier neemt Google stroom af van onder andere het zonnepark Sunport en ook hotel De Boegschroef levert op deze manier CO2 neutrale diensten. Voor Groningen Seaports is de regionale participatie van bedrijven in de parken van groot belang.

MET Event 2019

Op 14 maart 2019 spreekt Cas König, directeur van Groningen Seaports, over de duurzame transformatie van het havenbedrijf tijdens het MET Event van Maritiem Nederland.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland