Groningen Seaports sorteert voor op autonoom varen | Maritiem Nederland
Nieuws
Het nieuwe 'Stekkerkunstwerk' bij de vestiging van Google in de Eemshaven (foto: Groningen Seaports)

Groningen Seaports sorteert voor op autonoom varenredactie | woensdag 13 maart 2019
Havens

Het lijkt toekomstmuziek, maar na de zelfrijdende auto’s wordt er ook al geëxperimenteerd met zelf varende schepen. Groningen Seaports treft voorbereidingen voor autonoom varen.

Een ICT-team van het havenbedrijf is gestart met onderzoek en experimenten onder de noemer 5G. Zij doen onder meer onderzoek naar de vraag in hoeverre 5G ook de communicatie kan regelen voor schepen met veel minder bemanning dan gebruikelijk of zelfs zonder bemanning (volledig autonoom schip). Hierbij wordt het 'omgevingsbewustzijn' op basis van camera's, radar, dieptepeilingen en objectherkenning van het schip naar de wal overgebracht.

De havenmeester kan dan op afstand precies 'zien' wat het schip ziet en doet en eventueel de controle overnemen. Dit is mogelijk doordat 5G een veel hogere bandbreedte (meer data) heeft, en een veel kortere reactietijd zodat signalen snel verwerkt kunnen worden en veel meer apparaten tegelijk verbonden kunnen worden. Het perspectief is dat autonome schepen er binnen nu en vijf jaar zijn.

Stekkerkunstwerk

Op en nabij de rotonde op de N33 bij de vestiging van Google in de Eemshaven staat sinds kort een markant kunstwerk in de vorm van een grote ICT-stekker. Bij het afscheid van Harm Post (de vorige directeur van Groningen Seaports) hebben diverse bedrijven als een soort van afscheidsgeschenk geld geschonken voor de aankoop van dit kunstwerk.

Het is inmiddels een soort traditie dat bij elke rotonde of belangrijk knooppunt in de haven een markering staat in de vorm van een kunstwerk. Het meest opvallende tot nu toe is ‘de kroon’ (ontworpen door Marte Röling) bij binnenkomst in de haven vanuit de stad Groningen. 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland