Goed jaar Groningen Seaports ondanks lagere overslag | Maritiem Nederland
Nieuws
Groningen Seaports ziet volgens König kansen om dé Nederlandse rotonde voor duurzame energie te worden.

Goed jaar Groningen Seaports ondanks lagere overslagRedactie | vrijdag 15 januari 2021
Havens, Offshore Wind

In het jaar van de corona- en stikstofcrisis heeft Groningen Seaports uitstekende resultaten behaald als het gaat om terreinuitgifte aan bedrijven. Mede door een totale gronduitgifte van bijna 100 hectare beleefde het havenbedrijf, met een omzet van 72 miljoen euro en een winstprognose van 17 miljoen euro (voor belasting), financieel een goed jaar. 

Van de bijna 100 hectare is 63 hectare aan terrein uitgegeven aan nieuwe en bestaande bedrijven. “We zijn trots op het feit dat meerdere bedrijven in Delfzijl en de Eemshaven besloten hebben uit te breiden. Dat is voor ons een bevestiging van het uitstekende ondernemersklimaat dat we hier bieden. De ingezette koers van de Groene Havenvisie uit 2012 begint zijn vruchten af te werpen: de vraag naar duurzaam geproduceerde (grond)stoffen, geproduceerd door de chemie in Delfzijl, neemt fors toe”, zegt CEO Cas König.

De overige hectares werden uitgegeven voor de ontwikkelingen van zonne- en windparken in de Eemshaven en in Delfzijl. König: “Wij zien bij onze eigen industrie, net als bij huishoudens, de vraag naar duurzame energie toenemen. Voor de werkgelegenheid en de vergroening van de industrie is het daarom noodzakelijk dat we investeren in duurzame energie.” Om regie te houden op het lokaal kunnen aanbieden van deze duurzame energie neemt Groningen Seaports ook actief deel in deze zonne- en windparken.

De overslagcijfers in 2020 waren lager dan in 2019 en bleven steken op ruim 10 miljoen ton. Oorzaken van de lichte daling zijn onder meer een eenmalige overslag van materialen voor het dijkverbeteringsproject een jaar ervoor en een verschuiving in de grondstofmix voor de energiebedrijven.

Ondanks de ingrijpende maatschappelijke gevolgen van het coronavirus bleven beide havens en de industrie operationeel en werd er in Delfzijl en in de Eemshaven bij de bedrijven onverminderd hard doorgewerkt. “Er bleek eens te meer dat we in een crisis als deze niet zonder de industrie in ons gebied kunnen. Er bleef veel vraag naar elektriciteit en chemische producten. Ook de aanwezigheid van goede logistieke verbindingen en de noodzaak van snel internet en voldoende opslagcapaciteit voor data bleek van groot belang”, aldus König. 

Stikstofcrisis

De stikstofcrisis raakte Groningen Seaports harder dan de coronacrisis. Ondanks de bereidwilligheid van de provincie Groningen om tot een oplossing te komen voor de industrie, is het einde van deze crisis nog niet in zicht. “Er is bij bedrijven volop belangstelling voor vestiging in de Eemshaven of Delfzijl in verband met de groene producten en utiliteiten, maar door de onduidelijkheid rond vergunningen stellen ze investeringen uit. Op dit moment liggen er voor 2,9 miljard euro investeringen op de plank in ons gebied. Investeringen die 1300 directe banen op kunnen leveren. Nagenoeg al deze projecten zorgen voor een vergroening van onze industrie. Daarom wachten we met smart op een oplossing, zoals een landelijke stikstofbank waar je stikstofrechten kunt kopen."

Afgelopen zomer besloot Groningen Seaports om ‘up-front’ 25 miljoen euro te investeren in Bedrijventerrein Heveskes in Delfzijl. König: “De eenmalige inkomsten uit grondverkoop gebruiken we in deze onzekere tijden bewust voor investeringen, in onder meer openbare infrastructuur en utiliteiten. De investering in het gebied Heveskes is een impuls voor de werkgelegenheid, energietransitie in het algemeen en duurzame economische activiteiten in Delfzijl in het bijzonder."

Waterstofeconomie

In 2020 zette Groningen Seaports koers richting een waterstofeconomie. Onder de naam NortH2 kondigden Shell, Gasunie en Groningen Seaports aan het grootste groene waterstofproject van Europa te willen ontwikkelen. König: “Een groots en ambitieus project om op termijn 10 gigawatt aan offshore windparken te realiseren voor de productie van groene waterstof en een majeure stap voor de energietransitie in Noord-Nederland.” Het project moet van de provincie Groningen het hart van de Europese waterstofeconomie maken. Door de toetreding van Equinor en RWE kreeg het project internationale allure.

Jaar in vogelvlucht

Op de website van Groningen Seaports is een video te vinden met alle hoogtepunten van het jaar 2020.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland