Groene tanker uit Kampen | Maritiem Nederland
Nieuws
Groene tanker uit Kampen

Groene tanker uit KampenPaul Steenhoff | dinsdag 7 februari 2012

Op 7 februari presenteerde Interstream Barging uit Geertruidenberg samen met Peters Shipyards uit Kampen de LNG Greenstream Tanker.

De LNG Greenstream Tanker van 110 bij 11,40 meter wordt volledig LNG/elektrisch voortgestuwd met Z-drives. Bovendeks staan twee containers - Powerpacks genoemd - met in elk twee Scania gasmotoren van 300 kW per motor. De motoren zijn omgebouwd op aardgas door Sandfirden Technics uit Den Oever. De containers zijn uitwisselbaar waardoor motoronderhoud aan de wal kan geschieden, terwijl een andere Powerpack het werk overneemt. Zo wordt de stilligtijd geminimaliseerd.
Pieter Peeters, CEO van Interstream, beloofde een besparing in geld van 20 procent ten opzichte van een op MDO varend schip. De meerprijs van het schip, 2 miljoen euro, laat zich volgens hem daarom relatief snel terugbetalen als er maar voldoende meters worden gemaakt. De bouw en aanleg van het LNG-systeem is in handen van Cryonorm en Alewijnse is verantwoordelijk voor de systeemintegratie.
Bijzonder is ook dat de stuurhut op het voorschip is geplaatst, ver van de generatoren die op het achterdek staan. Direct achter de stuurhut bevinden zich de LNG-tanks die op de ladingtanks staan, waardoor er geen laadruimte verloren gaat. De tankinhoud is voldoende voor een retour Rotterdam-Basel.
Beide partijen willen nog niet kwijt wie het schip gaat afnemen. Duidelijk is al wel dat er voldoende interesse is voor een tweede LNG-schip. Bovendien is het ontwerp eenvoudig schaalbaar waardoor een serie van ongeveer tien schepen op het verlanglijstje staat. Het zijn overigens Nederlandse producten. Ook de casco’s worden bij Peters Schipyards gebouwd.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland