Groen licht voor Van Oord en Saare Wind Energy Estland | Maritiem Nederland
Nieuws
Kabellegger Nexus is een van de schepen in de offshore wind-vloot van Van Oord.

Groen licht voor Van Oord en Saare Wind Energy EstlandRedactie | dinsdag 20 oktober 2020
Offshore Wind

Van Oord neemt een aandeel in Saare Wind Energy. Het Estse energiebedrijf werkt momenteel aan de ontwikkeling van het Saaremaa offshore windpark ten zuidwesten van het eiland Saaremaa. Hier is ruimte voor een windpark met een opgesteld vermogen van 1000 MW.

Op 30 september 2020 hebben de energieministers van Polen, Denemarken, Estland, Finland, Litouwen, Letland, Duitsland en Zweden en vertegenwoordigers van de Europese Commissie de 'Baltic Sea Declaration on Offshore Wind' ondertekend. Doel is de gezamenlijke ontwikkeling van offshore windenergie en een efficiënte elektriciteitsinfrastructuur die de transitie naar duurzame energie in de Oostzeelanden moet vergemakkelijken. 

Hybride projecten

Hybride projecten, waarbij offshore windparken worden gecombineerd met interconnectoren naar de buurlanden, vormen een belangrijk steunpunt in de totstandkoming van de elektriciteitsinfrastructuur op zee. Dit tekent de verschuiving van afzonderlijke offshore windparken naar fijnmazige netwerken en energieknooppunten op zee.

De locatie van het Saaremaa windpark is volgens Van Oord bij uitstek geschikt voor een dergelijk hybride project. Door de combinatie van goede windkracht, aansluiting bij het Marien Ruimtelijk Plan en de mogelijkheid om over de Oostzee interconnectoren naar Zweden en Letland te realiseren, ligt hier een kans voor Estland om als eerste invulling te gaan geven aan de visie van de Baltic Sea Declaration.

Windpark in voorbereiding

Saare Wind Energy is in 2015 begonnen met de voorbereidingen voor het Saaremaa offshore windpark. In mei 2020 heeft de Estse regering besloten dat het energiebedrijf een aanvraag mag indienen voor de omgevingsvergunning en de bijbehorende milieueffectrapportage.

Begin dit jaar hebben Saare Wind Energy en Van Oord besloten om samen te werken aan het Saaremaa offshore windpark. De Nederlandse ambassade in Tallinn en het Estonian Investment Agency hebben het initiatief voor deze samenwerking ondersteund.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Betabanen

Partners Maritiem Nederland