Groen licht voor combat support shop Zr. Ms. Den Helder | Maritiem Nederland
Nieuws
Een artist impression van het Combat Support Ship dat in 2024 moet worden opgeleverd.

Groen licht voor combat support shop Zr. Ms. Den HelderRedactie | vrijdag 20 december 2019
Marine, Scheepsbouw

Vlak voor het Kerstreces heeft het kabinet de zogenoemde D-brief naar de Tweede Kamer gestuurd om met de bouw van het Combat Support Ship 'Zr.Ms. Den Helder' te beginnen. Met dit schip wordt de bevoorradingscapaciteit van de Marine weer uitgebreid naar twee schepen. Damen Schelde Naval Shipbuilding (DSNS) gaat het schip bouwen..

Het nieuwe schip is gebaseerd op het ontwerp van het eerder door Damen gebouwde Joint Support Ship 'Zr.Ms. Karel Doorman'. Door een bestaand ontwerp als basis te nemen, is het mogelijk om het schip in 2024 al op te leveren. Het bijna 200 meter lange schip krijgt een 75-koppige bemanning en kan daarnaast nog 75  extra opvarenden meenemen. Er is plek voor meerdere helikopters en zo’n 20 containers. 

De engineering van het CSS vindt grotendeels in Nederland plaats en een groot aantal componenten wordt geleverd door Nederlandse toeleveranciers aan Damen Schelde Naval Shipbuilding. Het CSS wordt door Damen in Roemenië gebouwd, waarna de scheepstoebehoren en het Combat Management Systeem in Den Helder worden geïnstalleerd.

Oordeel Kamer

Directeur Hein van Ameijden van DSNS is verheugd over het kabinetsbesluit maar wacht uiteraard het oordeel van de Kamer nog af. “De Schelde is al 140 jaar de belangrijkste leverancier van Defensie en de Koninklijke Marine. Het is onze specialiteit om complexe marineschepen op tijd en binnen budget te leveren, waarbij altijd gebruik wordt gemaakt van een brede keten van Nederlandse toeleveranciers.”

Gezonde exportmarkt

Deze maand was het tien jaar geleden dat de laatste opdracht voor de bouw van een groot Nederlands marineschip werd vergeven. Van Ameijden: “Gelukkig hebben we een gezonde exportmarkt, zodat we in tussenliggende jaren de in Nederland opgebouwde expertise op peil konden houden. Zo hebben we samen met de Nederlandse marinebouw tien fregatten voor buitenlandse klanten gebouwd. Daarnaast wordt er momenteel gebouwd aan een zeer complexe ijsbreker voor de Australische autoriteiten. Door deze export opdrachten zijn we nu gereed en toegerust voor de komende projecten van de Marine.” 

M-fregatten

De komende jaren verwacht DSNS nog meer marinebouw opdrachten. Zo is de werf inmiddels aangewezen voor de bouw van de vervangers voor de M-fregatten van zowel de Belgische marine als de Nederlandse marine. Daarnaast is DSNS, samen met haar Zweedse partner Saab Kockums, geselecteerd voor de volgende fase voor de vervanging van de Walrusklasse onderzeeboten.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland