Groei in omringende zeehavens is Rotterdamse ‘wake-upcall’ | Maritiem Nederland
Nieuws
De maatregelen in het regeerakkoord pakken goed uit voor Havenbedrijf Rotterdam (foto: HbR)

Groei in omringende zeehavens is Rotterdamse ‘wake-upcall’Janny Kok | dinsdag 21 januari 2014
Havens, Havenbedrijf Rotterdam

De overslag in Rotterdam groeide in 2013 niet, maar in de omringende havens wel. Met de inrichting van Maasvlakte 2 op komst moet de haven zich toch even achter de oren krabben en het vestigingsklimaat onder de loep nemen.

Het feit dat de havens van Amsterdam en Antwerpen het afgelopen jaar betere overslagcijfers hebben geboekt, heeft het Rotterdamse haven- en industrieleven aan het denken gezet. “Het is belangrijk om van onze klanten te horen of zij het vestigingsklimaat in onze haven nog steeds positief onderscheidend vinden en dat er vertrouwen is en blijft in de koers van de overheid”, aldus ondernemersorganisatie Deltalinqs voorzitter Steven Lak in een toelichting op zijn jaarrede tijdens het traditionele Deltalinqs diner in Rotterdam.

Hij trok daarmee conclusies uit de groei van 3,5 procent naar 190,6 miljoen ton in de Antwerpse haven en die in de zeehavens van Amsterdam van 1 procent naar 95 miljoen ton. De goederenoverslag in de Rotterdamse haven bleef met 442 miljoen ton volgens het Havenbedrijf Rotterdam gelijk aan die van 2012. De havenbeheerder flatteerde de cijfers enigszins door voor het eerst de havenresultaten van Dordrecht mee te nemen in het eindresultaat.

De groei in andere zeehavens betekent voor Deltalinqs een ‘wake-upcall’. Lak: “We doen het in Rotterdam wel goed, maar het kan veel beter. Het is goed dat mensen van buitenaf ons een spiegel voorhouden. Daarom willen we in de tweede helft van dit jaar een CEO Rotterdam Dag houden om de bazen van ondernemingen, waarvan de hoofdvestiging in het buitenland kan zijn, te vragen hun wensen kenbaar te maken. We hebben de overheid en het Havenbedrijf Rotterdam gevraagd gezamenlijk die uitnodigingen uit te laten gaan.”

Onderlinge samenwerking van de zevenhonderd bedrijven die bij Deltalinqs zijn aangesloten, en met de lokale en nationale overheid is volgens Lak strikt noodzakelijk. Dit om vooral de noodzakelijke aansluitingen op en verlenging van de interne transportbaan in de haven te krijgen en in het spoorvervoer naar het achterland. Volgens Lak zijn de lasten die het lokale bestuur de haven- en industriebedrijven oplegt onevenredig hoog. Dat op zich verslechtert het investerings- en vestigingsklimaat al.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland