Groei containervervoer in corridor Rotterdam-Zeeland-Gent | Maritiem Nederland
Nieuws
Danser Group doet sinds kort ook de 3MCT terminal in Westdorpe aan (foto: Danser)

Groei containervervoer in corridor Rotterdam-Zeeland-Gentredactie | woensdag 27 februari 2019
Binnenvaart, Havens

Twee jaar geleden begonnen Port of Rotterdam en North Sea Port met een rechtstreekse binnenvaartdienst tussen Rotterdam, Vlissingen, Terneuzen en Gent. Inmiddels is de verbinding goed voor 15.000 containers per jaar. Exploitant Danser Group verwacht de komende jaar een significante groei van de binnenvaartdienst.

Dit jaar is er in Westdorpe in Zeeland een terminal (3MCT) bijgekomen en wordt de frequentie van het aantal afvaarten verhoogd. "Daarnaast beginnen ook volumes van en naar Noord-Frankrijk en het zuiden van België te groeien", zegt Marco Zwaap, General Manager Operations bij Danser Group. "Er varen onder meer kleinere schepen vanuit Wallonië en Lille naar Gent. Daar worden ze gelost en overgeplaatst op het binnenvaartschip naar Zeeland en Rotterdam. Vroeger ging doorvervoer naar die gebieden bijna altijd via de weg. De dienst is complementair aan andere directe verbindingen die binnen dit vaargebied al bestonden."

Dankzij de binnenvaartdienst verschuift lading van de weg naar de binnenvaart en wordt optimaal gebruik gemaakt van de sterke zee- en doorvoerfuncties van de deelnemende havens. "Containervervoer per binnenvaartschip kent betrouwbare aankomsttijden en weinig CO2-uitstoot. Daardoor is deze manier van transport steeds aantrekkelijker voor bedrijven", zegt Matthijs van Doorn, manager logistics van Havenbedrijf Rotterdam. "Voor ons betekent het een mooie versterking en uitbreiding van het vervoer van en naar ons achterland."

Kleinere footprint

“Door deze samenwerking kunnen we bedrijven binnen de corridor Rotterdam- Zeeland-Gent een uitstekend alternatief voor de weg bieden", aldus Jean Ruinard, commercieel manager bij North Sea Port. "Dat draagt bij aan een kleinere ‘footprint’. In het verleden gingen containers voornamelijk via de weg. Met deze binnenvaartdienst geven we invulling aan de behoefte van onze klanten aan extra modaliteit."

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland