Gratis walstroom voor kustvaarders in proef Parkkade | Maritiem Nederland
Nieuws
Aan de Parkkade in Rotterdam worden vijf verschillende systemen getest.

Gratis walstroom voor kustvaarders in proef ParkkadeRedactie | woensdag 22 januari 2020
Zeevaart, Havenbedrijf Rotterdam

Om rederijen te stimuleren om mee te doen aan de proef mobiele walstroom aan de Parkkade in Rotterdam, krijgen aanmerende kustvaarders de elektriciteit gratis. Gebruik van walstroom zorgt voor minder luchtvervuiling en minder geluidshinder omdat schepen hun dieselgeneratoren niet hoeven te gebruiken. 

De proef is in december gestart. Tot nu toe hebben met name schepen van rederij Wilson deelgenomen. In totaal worden gedurende vijf maanden vijf verschillende systemen voor mobiele walstroom getest. Op dit moment wordt een hybride systeem van Engie, Bredenoord en Skoon getest met een Big Battery Box, geïntegreerd met een motor-generator op biobrandstof (HVO).

Door de drukte in de kersttijd, is de periode dat dit systeem op de Parkkade staat met een week verlengd. Zo krijgen meer schepen de gelegenheid aan te sluiten. In de tweede helft van volgende week wordt het volgende systeem geplaatst. De proef is een samenwerking met de gemeente Rotterdam en het Havenbedrijf Rotterdam.

Naast de Big Battery Box worden nog vier systemen getest: een LNG-aangedreven Gasmotor in een 20ft container van Aggreko Benelux; een hybride container met een batterij in combinatie met een generator op blauwe diesel (HVO) in een 20ft container met zonnepanelen op het dak van Pon Power; een bio-LNG gedreven turbine in een 20ft container van Mobiele Stroom BV; een brandstofcel-aggregaat op waterstof in combinatie met een kleine batterij van JP-Energiesystemen BV.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland