Gordijn voorkomt geluidsoverlast bij heien op zee | Maritiem Nederland
Nieuws

Gordijn voorkomt geluidsoverlast bij heien op zee

Mark van der Heijden | woensdag 23 juni 2021
Offshore Wind

Ingenieursbureau KENC heeft een methode ontwikkeld om een Hydrosound Damper System, een soort geluidwerend gordijn, op een veilige manier te gebruiken bij het heien van de fundatiepalen voor een windpark op zee.

Het gebruik van het Hydrosound Damper System is verplicht bij de aanleg van het windpark voor de Duitse kust. Het heien van de fundatiepalen zorgt voor veel geluidsoverlast onder water, zeker omdat water geluid goed geleid.

Het geluidwerend gordijn, eerder een stalen net, moet aan de gripper worden bevestigd, de grijper die de fundatiepalen vasthoudt bij het heien. “Het net en de gripper zijn bestaande configuraties. Dat hele systeem moet met elkaar gaan werken, daarin zit de uitdaging’, zegt Eric Buining, directeur-eigenaar van het Oldenzaalse ingenieursbureau.

‘De gripper moet open scharnieren om de fundatiepaal binnen te laten en omarmt deze dan. Het net moet dus ook te openen zijn als een soort douchegordijn maar dan met overlappende delen. De gripper en het net openen en sluiten tegelijkertijd’, zegt Buining.

Het net zit in een stalen ringvormige constructie direct onder de gripper. ‘Het geluidsisolerend net heeft drijfvermogen en zit aan de onderkant verbonden met de constructie. Met lieren kunnen we de constructie tegelijk laten zakken. Daardoor zal het net zich oprichten rondom de fundatiepaal.’

Een Hydrosound Damper System bestaat al langer, vertelt Buining. ‘Maar de constructie om dit te verbinden is zo specifiek, dat deze telkens opnieuw ontwikkeld moet worden.’

 

Hydrosound Damper System

 

Partners Maritiem Nederland