GoodFuels brengt eerste duurzame stookolie op de markt | Maritiem Nederland
Nieuws
De BioFuel Oil van GoodFuels reduceert de emissie van CO2 en NOx tot nagenoeg nul (foto: GoodFuels)

GoodFuels brengt eerste duurzame stookolie op de markt

redactie | zondag 2 december 2018
Zeevaart, Toeleveranciers

Brandstoffenleverancier GoodFuels Marine heeft in samenwerking met de Deense tankerrederij Norden met succes een duurzame scheepsbrandstof getest, die een volwaardig alternatief is voor de bestaande Heavy Fuel Oil (HFO). Met de BioFuel Oil (BFO) van GoodFuels kunnen zeeschepen nagenoeg emissievrij varen.

Na drie jaar uitgebreid onderzoek met partners als Boskalis en motorenfabrikant Wärtsilä heeft GoodFuels een duurzame scheepsbrandstof ontwikkeld die de emissie van CO2 en zwaveloxide (NOx) tot nagenoeg nul reduceert en waarbij geen enkele modificatie aan de scheepsmotoren nodig is. De praktijktesten - waarbij honderden tonnen 'drop in' BFO werden gebruikt - vonden plaats op de 37.000 dwt tanker Nord Highlander tijdens reguliere vaartochten op de Noord- en Oostzee.

BFO lijkt een interessante optie voor reders en operators die op zoek zijn naar een alternatief voor destillaten en Ultra Low Sulphur Fuel Oil (ULSFO) om te voldoen aan de 0,5 procent zwavellimiet van de IMO die per 1 januari 2020 van kracht wordt. Bovendien draagt de duurzame scheepsbrandstof bij aan het behalen van de doelstelling om de CO2-emissies in de zeescheepvaart in 2030 met minstens 40 procent en in 2050 met minstens 70 procent te verminderen.

Succes voor scale up

“We zijn supertrots dat we als 'scale up' te midden van de grote fossiele oliegiganten dit hebben kunnen bereiken", zegt Dirk Kronemijer, ceo van GoodFuels Marine.

"We hebben al een naam als marktmaker en pionier in duurzame brandstoffen voor de scheepvaart opgebouwd – maar tot nu toe alleen met een alternatief voor Gasolie (Bio-MGO). Nu voegen we na drie jaar intensief onderzoek ook een duurzame stookolie variant toe (Bio-HFO) waarmee we voor het eerst ook de grote zeevaart kunnen bio-bunkeren. Hierdoor nemen de duurzame brandstof volumes enorm toe wat ten goede komt aan de leefbaarheid van onze wereld.” 

Partners Maritiem Nederland