Goederenoverslag Rotterdam daalt minder dan verwacht | Maritiem Nederland
Nieuws
De havenkranen van ECT en andere terminals waren 100 procent van de tijd operationeel.

Goederenoverslag Rotterdam daalt minder dan verwachtRedactie | donderdag 23 juli 2020
Havenbedrijf Rotterdam

in de eerste zes maanden van 2020 boekte de Haven van Rotterdam een overslag van 218,9 miljoen ton, 9,1 procent minder dan in het eerste halfjaar van 2019. Ondanks de ontwrichtende impact van de coronapandemie op economie, productie en logistiek, bleef de Rotterdamse haven 100 procent operationeel. De omzet steeg zelfs licht tot 360,4 miljoen euro.

De sterkste daling vond plaats bij de overslag van kolen (-34 procent), ertsen (-21,6 procent) en minerale olieproducten (-22 procent). De overslag van biomassa (+2,8 procent) en LNG (+2,6 procent) onttrok zich aan de algehele neergang. De teruggang in de overslag van containers bleef beperkt tot 3,3 procent (op een totaal van 74,7 miljoen ton), al kwam de daling in aantallen TEU uit op 7,0 procent.

Dankzij de gezonde financiële positie kon het havenbedrijf fors blijven investeren (bruto investeringen bedroegen € 136,4 miljoen) onder meer in de aanleg van het Theemswegtracé, de Container Exchange Route en Maasvlakte Plaza. Mede op verzoek van de Rijksoverheid heeft het havenbedrijf investeringsprojecten geïnventariseerd die Nederland kunnen verduurzamen én het herstel van de economie kunnen bespoedigen (Startmotor).

Niet bij de pakken neerzitten

“De negatieve economische gevolgen van de coronapandemie laten zich wereldwijd voelen", zegt ceo Allard Castelein van Havenbedrijf Rotterdam. "Het mag daarom geen verbazing wekken dat de overslagvolumes in het afgelopen halfjaar aanzienlijk lager waren dan in dezelfde periode vorig jaar. Positief is dat de in het tweede kwartaal gerealiseerde overslagvolumes minder ongunstig uitpakten dan aanvankelijk werd verwacht."

Volgens Castelein is het on-Rotterdams om bij de pakken neer te zitten. "Daarom heeft het Havenbedrijf geïnventariseerd welke publiek-private investeringsprojecten kunnen worden versneld. Zo kunnen de overheid en de haven van Rotterdam samen impact maken bij het verduurzamen van de economie en deze tegelijkertijd een kickstart geven."

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland