Geweldloze middelen tegen piraten | Maritiem Nederland
Nieuws
Een laserkanon is één van de schakels in het effectief weren van piraten.

Geweldloze middelen tegen piratenEen geluidskanon dat de geluidssterkte van een F-16 met naverbrander produceert, desoriënterende zoeklichten, verblindende lasers en anti-inklimsystemen kunnen piraten efficiënt weren. Dat blijkt uit een demonstratie van een deel van deze beschermingsmiddelen. Maar kan de scheepvaart zonder private bewapende beveiligers of mariniers van Defensie veilig doorgang vinden?

Op vrijdag 13 mei organiseerde de Maritime Security Alliance (MSA) een demonstratie van geweldloze beschermingsmiddelen tegen piraten. Dat gebeurde aan boord van de gerestaureerde historische zeesleper ‘Elbe’ en de sleepboot ‘SD Salvor’ van KOTUG. Leveranciers van deze beveiligingssystemen rustten de schepen uit met geluidskanonnen, prikkeldraad, een lasergeweer, bepantsering tegen inkomende projectielen en anti-inklimsystemen.

Het resultaat van de test? “Wanneer reders inzetten op een slimme combinatie van deze middelen, en deze goed weten in te zetten, werkt dit afdoende tegen piraterijaanvallen. De beste beveiliging blijft echter mariniers aan boord, vooral voor grote, langzaam varende transporten met een laag vrijboord”, aldus commandeur (b.d.) Michiel Hijmans die leiding geeft aan de MSA. Hijmans was in 2010 en 2011 als commandant van de operatie Ocean Shield betrokken bij de antipiraterijmissies in de Golf van Aden en de Indische Oceaan. Op veel plaatsen in de wereld zijn echter bewapende beveiligers, ook de mariniers, niet toegestaan door de lokale autoriteiten. De MSA is een samenwerkingsverband dat zich richt op het voorzien in  geweldloze beveiligingsmiddelen tegen piraten door middel van samenwerking tussen verschillende leveranciers.

Licht en geluid

De geweldloze bescherming tegen moderne zeerovers begint met deze op afstand houden, wat weer begint met geluidsinstallaties die ruim een kilometer ver dragen en die waarschuwingen en vooraf ingesproken boodschappen kunnen verspreiden.

Als dat niet helpt om de potentiële aanvaller te ontmoedigen, wordt overgestapt op lasers, desoriënterende zoeklichten en/of geluidskanonnen. “Deze laatste produceren 140-150 decibel, meer dan de geluidsterkte van een F-16 met naverbrander. Oordopjes helpen dan niet meer, de geluidstrillingen zijn dan zo heftig dat ze inwerken op je gehele gestel. Wij testten vorige week tot 119 decibel (de pijngrens ligt bij 120 dB, red.) met gehoorbescherming - en dat was al indrukwekkend.” Ook het  lasergeweer  was volgens de aanwezigen op de Elbe bijzonder onprettig.

Anti-inklimsystemen

Wanneer piraten een koopvaardijschip toch weten te benaderen, bestaan er diverse anti-inklimsystemen. Aan boord werd roestvrij stalen prikkeldraad dat in de VS wordt gebruikt om nucleaire installaties en gevangenissen te beveiligen gedemonstreerd. “Regulier prikkeldraad gaat maar één reis mee, dit roest niet en valt gemakkelijk in en uit te rollen”, aldus Hijmans.

Opvallend was verder een anti-inklimsysteem van SeaBoc, dat via uitklapbare lichtgewicht platen een driehoekprofiel met een scherp geslepen buitenrand langs de reling vormt en waardoor het praktisch onmogelijk is om via kabels of touwladders aan boord te komen. Daarnaast demonstreerde Westmark een model van de P-Trap, een serie draden die langszij een schip gesleept worden en waar de schroef van kleine boten van piraten in verstrikt raken.

Inmiddels is het geen uitzondering meer dat piraten met RPG’s (rocket propelled grenades) bewapend zijn. Daarom werd tijdens de demonstratie een RPG-grid getoond, die de brug goeddeels beschermt tegen deze inkomende granaten.

Piraterij

In de afgelopen drie  jaar is piraterij in de Golf van Aden sterk terug gelopen. Dat komt door diverse anti-piraterijoperaties van wereldwijd samenwerkende marines, door zelfbescherming van de koopvaardijschepen  en door initiatieven in Somalië, onder andere om jongeren van het criminele pad te houden.

In West-Afrika neemt gewapende zeeroof echter toe. Het gaat dan niet meer om gijzeling en de vraag om losgeld, maar om gewelddadige roofovervallen waarbij piraten het gemunt hebben op waardevolle bezittingen aan boord en de lading van het schip. Ook in de Zuid-Chinese Zee, de Straat van Singapore en de Straat van Malakka neemt het aantal incidenten toe.

Een filmpje over het P-Trap systeem:

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland