Geplande dijkdoorbraak in Groningen | Maritiem Nederland
Nieuws
Geplande dijkdoorbraak in Groningen

Geplande dijkdoorbraak in Groningen

Mischa Brendel | woensdag 17 september 2008

Eind deze maand gaat de Stichting IJkdijk voor een experiment bij het Groningse Bellingwedde de dijk doorsteken.

Er is geen gevaar voor de omgeving. Voor deze zogenoemde macrostabiliteitsproef wordt de IJkdijk doorgestoken. Dit is een speciale proefdijk voor onderzoek naar inspectie- en monitoringstechnieken. Het experiment bij de IJkdijk moet juist bijdragen aan een grotere veiligheid. De geplande dijkdoorbraak moet testen hoe goed bepaalde sensoren in de dijk en camera’s op en boven het gebied functioneren.

Op de testlocatie is een waterkering aangelegd van zes meter hoog en circa 100 meter lang aangelegd. Deze zal volgens plan bezwijken.

 

 

Lees verder onder de foto.

De IJkdijk als 'proeftuin' voor dijkdoorbraken.

De IJkdijk als 'proeftuin' voor dijkdoorbraken.Volgens Stichting IJkdijk wordt er bij de test gebruik gemaakt van de nieuwste sensortechnieken en IT-middelen. Met de sensoren zullen experts de dijk nauwlettend in de gaten houden totdat deze bezwijkt. Het doel van het experiment is om een beter inzicht te krijgen in dijkdoorbraken en hoe dit met de sensoren waar te nemen en te voorspellen is. Hierdoor kunnen in de toekomst dijkdoorbraken voorkomen worden, hoopt Stichting IJkdijk. De proef laat tevens zien wat de werkelijke sterkte van de IJkdijk is.

De IJkdijk is een initiatief van N.V .NOM, STOWA, Stichting IDL, GeoDelft en TNO.

 

Bron en beeld: Stichting IJkdijk

Partners Maritiem Nederland