GeoSea neemt zelfvarend Hefschip Apollo in de vaart | Maritiem Nederland
Nieuws
'Apollo' uitkijkend over de haven van Pula, Kroatië. Foto: DEME

GeoSea neemt zelfvarend Hefschip Apollo in de vaartGeoSea nam deze week haar nieuwe hefschip Apollo in de vaart. Het schip is uitgerust met dual fual motoren, zodat ze ook op LNG kan varen. Bijzonder aan het vaartuig zijn de 107 meter lange Jack-up legs, waardoor het vaartuig in 70 meter diep water een stabiel platform biedt voor offshore operaties.

De ‘Apollo’ - met een 800 tons leg-encircling kraan en een dekoppervlak van 2.000 vierkante meter - versterkt de vloot van zelfvarende hefvaartuigen van DP-klasse waarvan ook de ‘Innovation’, ‘Neptune’, ‘Thor’, ‘Sea Installer’ en ‘Sea Challenger’ deel uitmaken. De Kroatische Uljanik werf bouwde het schip.

Dit veelzijdige vaartuig zal worden gebruikt in de offshore windindustrie, maar zal vooral door EverSea - een dochteronderneming van de DEME Group - worden ingezet voor de installatie en ontmanteling van platformen voor de olie- en gasindustrie. De Apollo biedt accommodatie aan 90 bemanningsleden, bij bijzondere projecten uit te breiden naar 150.

Eerste klus vanuit Vlissingen

Het schip vaart momenteel naar Vlissingen, alwaar GeoSea het klaarstoomt voor de eerste klus. Zo kende Petrogas E&P Netherlands EverSea het contract toe voor de ontmanteling van het onbemande gaswinningsplatform Q1 HALFWEG in de Nederlandse sector van de Noordzee.

EverSea staat in voor de engineering, voorbereiding, afbraak en verwijdering van de topside van 500T en de 4 steunpoten. De topside wordt verwijderd en door de ‘Apollo’ naar de kust gebracht. De engineeringwerken zijn al aan de gang en de verwijdering is gepland voor het einde van het jaar.

Het Q1 Halfweg platform is een onbemande gaswinningsinstallatie met drie boorputten die in 1995 werd geïnstalleerd in de Nederlandse sector van de Noordzee. Het werd ontworpen voor “zelfinstallatie” en bestaat uit een betonnen basis die een normaal onbemand dek ondersteund met vier buisvormige stalen poten in water dat 24 meter diep is. De productie stopte in 2017 en de putten werden ontmanteld.

Dit contract is een belangrijke mijlpaal voor EverSea in de groeiende markt van ontmantelingen in de Noordzee. Alleen al in de Nederlandse sector moeten volgens GeoSea 77 van de 150 resterende platformen tegen 2025 worden verwijderd.

Het investeringsprogramma van DEME loopt intussen verder. Momenteel zijn nog twee baggerschepen, ‘Bonny River’ en ‘Spartacus’, en het installatieschip ‘Orion’ in aanbouw.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland