Gemini Offshore Windpark ligt voor op schema (video) | Maritiem Nederland
Nieuws
De ‘Rambiz’ installeerde deze zomer twee jackets en twee substations in het Gemini Windpark. Foto: Flying Focus

Gemini Offshore Windpark ligt voor op schema (video)Jan Spoelstra | dinsdag 15 september 2015
Offshore Wind

Er zijn belangrijke mijlpalen behaald bij de aanleg van het Gemini Offshore Windpark. Inmiddels zijn 90 van de 150 monopiles geïnstalleerd, is een van de twee exportkabels op het transformatorstation aangesloten en zijn alle stenen om fundaties van het grootste windpark van Nederland te beschermen gestort.

Dit meldt Matthias Haag, CEO van Gemini, tijdens een rondleiding door de Eemshaven. Terwijl een zeehond in de monding van de Eems zijn hoofd boven water steekt, goedkeurend lijkt toe te kijken, legt de CEO uit dat dit windpark een duidelijke sprong in de Nederlandse energieproductie en -consumptie gaat opleveren. “De 150 turbines leveren 600 MW vermogen, 2,6 terawattuur aan energie. Daarmee verdubbelt het aandeel offshore windenergie en produceert Nederland 20 procent meer duurzame energie.”

Alles aan het park dat het aandeel duurzame energie in Nederland een duidelijke sprong laat maken, is groot. De 150 fundatiepalen wegen tussen de 700 en 900 ton, hebben een diameter van ongeveer 7 m, gaan 34 m de grond in en hebben een totale lengte van ongeveer 70 m. Om zo min mogelijk staal te gebruiken, is iedere monopile op maat ontworpen, kostbaar, maar het spaart grondstoffen. Haag: “Die extra engineering en productiekosten wegen op tegen de geringere hoeveelheid staal die je gebruikt. Normaal worden fundatiepalen in groepen van vijf of tien alle gelijk ontworpen.”

Op de kade van de Orange Blue Terminal liggen naast de bunsen (een soort dijkjes) waar de fundatiepalen op rusten de transition pieces. Deze 240 ton wegende verbindingstukken tussen de fundatie en de toren worden met 104 bouten van 16 kg vastgezet op de fundering.

In 2014 startte de bouw van het perk en tot en met 2015 staat de bouw in het teken van het storten van steen, het installeren van de fundatiepalen, het leggen van de kabels en het installeren van de twee hoogspanningsstations. Voor volgend jaar worden de installatieschepen omgebouwd om de turbines te installeren.

Het novembernummer van Maritiem Nederland staat volledig in het teken van offshore wind met een uitgebreide reportage over het Gemini windpark.

Zie voor een uitgebreide impressie van de werkzaamheden onderstaande video:

 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland