Gemier in haven Rotterdam | Maritiem Nederland
Nieuws
Een gedeelte van de Rotterdamse haven.

Gemier in haven Rotterdam

Mischa Brendel | woensdag 10 december 2008

Wat betreft de afhandeling van containerschepen in de Rotterdamse haven kunnen we van mieren nog veel leren. Tot deze conclusie komt Albert Douma van de Universiteit Twente naar aanleiding van zijn onderzoek waarop hij op 9 december promoveerde.

Mieren zijn in staat om zonder externe regie een beperkt aantal taken met hoge efficiëntie uit te voeren. Uit het onderzoek van Douma blijkt dat eenzelfde soort aanpak bij de afhandeling van containerschepen een flinke tijdwinst op kan leveren.

Om de afhandeling van containerschepen optimaal te laten verlopen, zouden alle operators aan boord van een schip en alle terminals in de haven gestuurd moeten worden door een eigen ‘agent’. Een agent is een intelligent softwareprogramma dat – net als mieren – een beperkt aantal taken zo efficiënt mogelijk uitvoert.

Hoewel het logischer lijkt om de afhandeling van containerschepen wel centraal te ‘regisseren’, valt dit in de praktijk tegen. De operators van schepen en terminals willen namelijk geen concurrentiegevoelige informatie prijsgeven. De minder logische, decentrale besturing blijkt volgens simulaties van Douma efficiënter te werken.

De agent van agent van het schip ‘onderhandelt’ met de agent van de terminal over de totale wachttijd en de afhandeltijd bij een terminal. De agent van het schip vraagt de verschillende serviceprofielen van een terminal op en kan snel bepalen wat de beste volgorde is om de terminals te bezoeken. De agents van schip en terminal plannen vervolgens allebei een tijd in waarin de afhandeling van het schip zal plaatsvinden. Hierbij zijn de programma’s flexibel, zodat het voor de agents van de terminals mogelijk is om andere binnenvaartschepen tussendoor te plannen bij gewijzigde omstandigheden.

In het onderzoek is ook een serious game ontwikkeld die in meerdere workshops met professionals uit de haven is gespeeld. Mede dankzij deze ‘speelsessies’ kon Douma zijn agents verfijnen, waardoor het multi-agent systeem een flinke tijdwinst oplevert bij het afhandelen van containerschepen.


 

Partners Maritiem Nederland