Gemeente Amsterdam zoekt toenadering tot haven | Maritiem Nederland
Nieuws
'De verhouding tussen het stadhuis en de haven is stroef', aldus Halsema.

Gemeente Amsterdam zoekt toenadering tot haven

Bart Stam | maandag 2 december 2019
Havenbedrijf Amsterdam

Zonder minister Cora van Nieuwenhuizen maar met burgemeester Femke Halsema en de nieuwe havenwethouder Victor Everhardt stond het 74e Havengildediner in Amsterdam vooral in het teken van samenwerking en duurzame energie.

Het is niet gebruikelijk dat tijdens het Havengildediner van promotiestichting Amports de burgemeester van Amsterdam komt opdraven. Dit is doorgaans een klusje voor de wethouder lucht- en zeehavens. Alleen wijlen Eberhard van der Laan liet eenmaal zien op het jaarlijkse feestje van zo’n vijfhonderd regionale havenbedrijven, bestuurders en maritieme dienstverleners.

Anno 2019 zijn er echter diverse ‘hoofdpijndossiers’ die hebben gezorgd voor verwijdering tussen het stadsbestuur en de havenbedrijven. Denk aan de gemeentelijke plannen voor de Javabrug (die inmiddels is uitgesteld tot 2029), de toekomstige bouw van 40.000 tot 70.000 woningen (Haven Stad) in delen van Westpoort en de nieuwe toeristenbelasting voor cruiseschepen. Vandaar dat burgemeester Halsema zelf naar Hotel Okura kwam, vergezeld door haar nieuwe havenwethouder Victor Everhardt (D66). Everhardt is de opvolger van Udo Kock die opstapte vanwege een conflict over afvalverwerkingsbedrijf AEB Amsterdam.

Halsema trok direct het boetekleed aan. “De verhouding tussen het stadhuis en de haven is stroef,” aldus de burgemeester. Net als het vorige college van B & W deed zij nogmaals de toezegging dat de havenbedrijven tot 2040 niet hoeven te verhuizen voor Haven Stad, dat is opgedeeld in twaalf terreinen. In de Coen- en Vlothaven zijn dit bijvoorbeeld de bedrijven ICL Fertilizers, Eggerding en IGMA, in Amsterdam-Noord gaat het om scheepsreparatiewerf Damen Shiprepair Amsterdam, het voormalige Shipdock.

Van fossiel naar duurzaam

Niet verwonderlijk dat Halsema (Groen Links) grote waarde toekent aan de energietransformatie van de Amsterdamse haven die nu nog voor zo’n 75 procent afhankelijk is van steenkool en benzineproducten. Ze krijgt bijval van Annemarie Manger, voorzitter van Amports en manager duurzaamheid van Tata Steel in IJmuiden. Manger: “Wil deze haven bestaansrecht houden, dan moeten we een van de grootste benzinehavens ter wereld omvormen naar een duurzame circulaire haven.”

Er gebeurt volgens de Amports-voorzitter al wel het nodige. Zo is Vattenfall bezig om na de sluiting de Hemweg-kolencentrale in 2020 om te bouwen voor duurzame energie en wil opslagterminal Oiltanking zich gaan richten op de productie en overslag van synthetische kerosine. Ook gaan Tata Steel, Port of Amsterdam en Nouryon een waterstoffabriek bouwen van 100 MW (15.000 ton waterstof en zuurstof per jaar) voor onder meer schepen. Manger vraagt wel van het gemeentebestuur om de haven de ruimte te geven en te zorgen voor een goede infrastructuur.

Havenpenning

Woorden waarin de winnaar van de Havenpenning zich helemaal kan vinden. “Geef de haven de ruimte”, aldus Tjeerd Schulting. Hij is sinds 2016 algemeen directeur van Damen Shiprepair Amsterdam maar werkt al sinds 1998 bij de scheepsreparatiewerf. “Als Amsterdammer zal ik altijd voor deze haven knokken.”

Partners Maritiem Nederland