Geld voor scheepsbouwinnovatie | Maritiem Nederland
Nieuws

Geld voor scheepsbouwinnovatieBart Stam | woensdag 11 oktober 2006

De VNSI is verheugd over de twintig miljoen euro die het ministerie van Economische Zaken vanaf 2007 beschikbaar stelt, zoals bleek op Prinsjesdag. Het geld is bestemd voor innovatieve projecten bij Nederlandse werven. De subsidie geldt voor drie jaar.

 

Volgens de VNSI zorgt de nieuwe regeling ervoor dat Nederland zijn vooraanstaande internationale positie als scheepsbouwnatie behoudt. Omringende landen als Duitsland, Frankrijk en Spanje beschikten al over een soortgelijke regeling, waarvoor de Europese Commissie in 2005 toestemming gaf.

 

De scheepsbouw zit na enkele moeizame jaren weer in de lift. Vrijwel alle werven hebben hun orderboeken tot 2009 gevuld, en voor de komende jaren verwacht de branche recordomzetten. Uit het rapport Dutch Leadership 2015, dat de branchevereniging eind 2005 uitbracht, blijkt dat de sector jaarlijks zo’n 180 miljoen euro uitgeeft aan innovatie, onderzoek en ontwikkeling. Nederlandse schepen zijn qua ontwerp en gebruikte technologieën maar liefst 70 procent complexer dan soortgelijke vaartuigen uit Duitsland of Italië (de zogeheten ‘C-factor’).

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland