'Geen verschil in bodemleven in spoor pulskotter' | Maritiem Nederland
Nieuws
Pulskotter 'Jacob Snoek' SC-25 deed mee aan het onderzoek van Wageningen Marine Research.

'Geen verschil in bodemleven in spoor pulskotter'Redactie | maandag 18 november 2019
Visserij

Uit onderzoek van Wageningen Marine Research  – ‘Vissen in het pulsspoor’ – blijkt dat er geen verschillen zijn tussen de overleving van de onderzochte vis- en bodemsoorten die gevangen zijn in het spoor van een kotter die met de puls vist of buiten dat spoor.

Doel van het onderzoek (dat in juni 2019 plaatsvond) was om te onderzoeken wat de conditie van vissen en bodemdieren is direct na het passeren van het pulstuig. Voor het onderzoek viste garnalenkotter WR-189 direct achter de pulskotter SC-25 aan. Het ene net van de WR-189 viste direct in het spoor van één van de tuigen van de SC-25, het andere net ernaast ter controle. Vooraf was het de vraag of het überhaupt mogelijk was om in het pulsspoor te vissen, uit het onderzoek blijkt dat dit mogelijk is.

De SC-25 viste aan een kant met een volledig pulstuig en aan de andere kant met een tuig zonder net en onderpees om het onderscheid te kunnen maken tussen de mechanische en de pulseffecten van het vistuig. Op het tuig van de WR-189 waren camera’s bevestigd om te kunnen vaststellen dat er inderdaad in het pulsspoor werd gevist.

Meerjarig pulsonderzoek 

De pilotstudie ‘Vissen in het pulsspoor’ werd naast het meerjarige pulsonderzoek uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Aanleiding voor de pilot waren de vraagtekens die tegenstanders van het pulstuig plaatsten bij de gevolgen van pulsvisserij op het bodemleven. 

Wageningen Marine Research voert in samenwerking met de Wageningen Universiteit en het NIOZ een meerjarig onderzoek naar pulsvisserij uit. Eind dit jaar wordt dit onderzoek afgerond.

 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland