Geen ontkomen meer aan Brexit in haven Rotterdam | Maritiem Nederland
Nieuws
Het 'Brexitmonster' deelt flyers uit in acht verschillende talen.

Geen ontkomen meer aan Brexit in haven RotterdamRedactie | dinsdag 15 december 2020
Havenbedrijf Rotterdam

Terwijl de klok voor de Brexit-onderhandelaars doortikt tot de ultieme deadline, bereiden Havenbedrijf Rotterdam en Rijkswaterstaat zich voor op verschillende scenario's. Sinds 15 december zijn tijdelijke bufferparkeerlocaties ingericht voor vrachtwagenchauffeurs op weg naar het Verenigd Koninkrijk die hun papieren nog niet op orde hebben.

Rijkswaterstaat is eindverantwoordelijk voor de verkeerscirculatieplannen rondom de ferryterminals. Deze plannen zijn samen met partners in de keten opgesteld. Via posters, flyers en borden boven de Rijkswegen worden vervoerders opgeroepen om nu stappen te nemen om straks zonder problemen hun lading in het VK te krijgen.

Havenbedrijf Rotterdam, Douane, NVWA, Rijkswaterstaat en ferryterminals bereiden zich al ruim twee jaar voor op Brexit. Desondanks kunnen, ook bij een handelsakkoord per 1 januari, verstoringen optreden bij de ferryterminals. Het doel is om oponthoud als gevolg van extra douaneformaliteiten op Nederlandse ferryterminals met een verbinding naar het VK tot een minimum te beperken. Hiervoor zijn uitgebreide verkeerscirculatieplannen opgesteld voor de ferryhavens waar deze problematiek kan spelen: Hoek van Holland, Europoort (2x), Rozenburg en Vlaardingen.

Dekking van 90 procent

Vanaf 1 januari gelden douaneformaliteiten voor goederenvervoer van en naar het VK. Om de goederenstroom soepel te laten verlopen moet ferryvracht vooraf digitaal worden aangemeld via port community systeem Portbase. Exporteurs die samen goed zijn voor circa 90 procent van de ferryvracht voor het VK zijn inmiddels aangesloten op Portbase.

Als bij de ferryterminal blijkt dat de chauffeur toch niet over de juiste papieren beschikt, zal hij of zij een flyer, die tevens toegangsbewijs is, ontvangen met een duidelijke route naar de toegewezen bufferparkeerlocatie. Op de bufferparkeerlocatie kunnen chauffeurs contact opnemen met hun opdrachtgever of transportplanner om de noodzakelijke formaliteiten alsnog op orde te krijgen en hun weg te vervolgen. 

Bufferparkeerlocaties

Al deze tijdelijke locaties zijn voorzien van een omheining, verlichting, sanitaire voorzieningen, catering, toegangscontrole en 24/7 beveiliging. De parkeerlocaties zijn gratis en een chauffeur mag er maximaal 24 uur parkeren om de papieren in orde te maken. Daarna kunnen chauffeurs terecht op commerciële truckparkings of gaan ze retour naar de plaats van herkomst. De bufferlocaties in de haven bieden ruimte voor 700 vrachtwagens. 

Op de noordoever in Hoek van Holland heeft Rijkswaterstaat is samenwerking met de gemeente Rotterdam het terrein Oranjeheuvel gerealiseerd. Dit terrein ligt in de nabijheid van de ferryterminal in Hoek van Holland. Er is daar ruimte voor 200 vrachtwagens. In Maasdijk, gemeente Westland, is een bufferlocatie voor 24 vrachtwagens ingericht. In Vlaardingen worden op het DFDS-terrein 80 plekken gerealiseerd. Daarnaast wordt aan de Waterleidingstraat een secundaire opvanglocatie ingericht voor 80 vrachtwagens.

Op de zuidoever worden bufferparkeerlocaties ingericht aan de Moezelweg. Dit terrein (van Havenbedrijf Rotterdam) biedt ruimte aan 280 vrachtwagens en ligt in de nabijheid van de ferryterminals die opereren vanuit havengebieden Europoort en Rozenburg. 

 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland