Nieuws
Cas König:

'Geef energietransitie de ruimte, dan daalt ook de stikstofuitstoot'redactie | donderdag 12 september 2019
Havens, MET Event

De economie in Noord-Nederland komt nagenoeg tot stilstand door de PAS (Programma Aanpak Stikstof) uitspraak, waarschuwt Groningen Seaports. "Geef energietransitie ruimte en vertrouwen, dan verlaagt ook de stikstofuitstoot", zegt directeur Cas König.

König vindt dat het kabinet snel met een houdbare oplossing voor stikstof moet komen, nu dertig initiatieven in de havens die een bijdrage leveren aan de energietransitie op losse schroeven komen te staan. Ook bestaande bedrijven krijgen er mee te maken. De regio dreigt hierdoor honderden miljoenen aan investeringen mis te lopen. Daarnaast zou dit een negatief effect kunnen hebben op de werkgelegenheid bij de bedrijven zelf en hun toeleveranciers.

“We doen er alles aan om de klimaatdoelen te halen, maar door de stikstofregels wordt dit wel bemoeilijkt”, zegt König. Het havenbedrijf zelf zal dit eveneens gaan merken in haar resultaat. “Bedrijven weten niet waar ze aan toe zijn en wachten daarom met investeren.”

Niet stilleggen maar versnellen

"Projecten die bijdragen aan vermindering van de CO2-uitstoot dragen doorgaans ook bij aan verlaging van de stikstofuitstoot. Denk bijvoorbeeld aan projecten waar met duurzame elektriciteit wordt geproduceerd in plaats van gas. Daarom moet de energietransitie niet worden stilgelegd door stikstof, maar moeten projecten die bijdragen aan minder CO2-uitstoot in de keten juist ruimte en versnelling krijgen”, aldus König.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland