Gasplatform met windmolens en zonnepanelen | Maritiem Nederland
Nieuws

Gasplatform met windmolens en zonnepanelenRedactie | woensdag 8 juli 2015
Offshore, Heerema Marine Contractors

Heerema Fabrication Group (HFG) gaat een onbemand platform voor het produceren van aardgas in de zuidelijke Noordzee bouwen voor Oranje Nassau Energie (ONE).

Heerema bouwt zowel de topside als de jacket voor het onbemande satellietplatform dat in april 2016 op transport moet gaan richting het P11-E veld, naar een locatie op 55 km ten noordwesten van de haven van Rotterdam. Het geproduceerde gas en condensaat uit het platform gaan straks via een pijplijn naar het P15-D platform waar ze verder worden verwerkt voor transport.

Vorig jaar boorde ONE met booreiland 'Discovery' dit kleine en relatief ondiepe (2.300 m) gasveld al aan. De maximale productie van het veld is 900.000 m³ gas per dag en 100 m³ olie per dag.

Het platform wordt onbemand en vanuit een centrale post aan de Nederlandse kust bediend. Er is een helideck om in het geval van onderhoud of eventuele calamiteiten snel ter plekke te kunnen zijn. Daarnaast is de topside zelfvoorzienend wat betreft elektriciteitsopwekking dankzij zonnepanelen en windturbines. De verwachting is dat er in de toekomst meer van zulke onbemande stations op de Noordzee zullen komen.

HFG start in september met de bouw van de topside (31x25x13 m, 500 ton). Het jacket heeft een hoogte van 49 m, een voet van 20 bij 20 m en zit qua gewicht rond de 1.000 ton. Het bijzondere aan het jacket is dat de main risers, de leidingen waardoor het gas en het condensaat omhoog komen, door de poten van het jacket omhoog gaan. 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland