Garantieregeling Scheepsnieuwbouw Financiering van start | Maritiem Nederland
Nieuws
Een duwboot die Scheepswerf De Kaap eerder dit jaar opleverde aan Impala.

Garantieregeling Scheepsnieuwbouw Financiering van startJan Spoelstra | woensdag 16 oktober 2013
Scheepsbouw

Het ministerie van Economische Zaken stelt 1 miljard euro aan garanties beschikbaar voor het financieren van nieuw te bouwen schepen in Nederland. De Garantieregeling Scheepsnieuwbouw Financiering is een initiatief van het ministerie van Economische Zaken en wordt uitgevoerd door Agentschap NL.

Scheepswerf De Kaap uit Meppel is de eerste werf die via de Deutsche Bank Nederland gebruikmaakt van de Garantieregeling Scheepsnieuwbouw Financiering (GSF). De eerste aanvraag van Deutsche Bank Nederland is bestemd voor de bouwfinanciering van twee duwschepen bij Scheepswerf De Kaap in Meppel. Het betreft twee schepen die deel uitmaken van een order van in totaal veertien duwschepen die in Colombia voornamelijk steenkool gaan vervoeren van het binnenland richting de zeehaven.

De nieuwe garantieregeling is bedoeld voor de bouwfinanciering van bij Nederlandse werven te bouwen schepen. Door een staatsgarantie van 80 procent over het bouwkrediet wordt het voor de banken makkelijker om kredieten te verstrekken aan Nederlandse scheepswerven. Het onderpand van de bank (een half afgebouwd schip, de werf) is vaak niet voldoende om quitte te spelen wanneer een klant niet betaalt.

“Het is geen gemakkelijk of gratis geld dat nu vrij komt”, zegt Thecla Bodewes, directeur-eigenaar van Scheepswerf De Kaap. “We hebben nog steeds de goedkeuring van de bank nodig. De garantieregeling is vrij duur omdat de overheid ook rente rekent en het heeft lang geduurd voordat de mogelijkheden van deze regeling waren doorgedrongen tot het investeringsbeleid bij banken.”

Behoorlijk percentage

De Nederlandse maritieme maakindustrie kent een jaarlijkse omzet van 6 miljard euro en via de GSF kan nu 1 miljard euro met staatsgaranties gefinancierd worden. Dat is een behoorlijk percentage en de vraag rijst of de problemen met banken die maar moeizaam te porren zijn voor investeringen in de scheepsbouw nu voorbij zijn. “Voor een MKB-bedrijf als het onze is het een grote inspanning geweest om de bank van alle benodigde gegevens te voorzien, zodat zij de garantieregeling aan konden vragen. Het gaat dus allemaal niet vanzelf.” Bodewes is verder van mening dat branchevereniging Scheepsbouw Nederland een goede lobby heeft gevoerd om de GSF erdoor te krijgen. “Het is een kapitaalintensieve markt, dat maakt het moeilijk nu. Een reder kan pas geld verdienen als het schip er is, vaak pas anderhalf jaar na hun eigen investeringsbeslissing. Voor die tussenliggende periode worden reders en werven nu wel echt geholpen.”

De Garantieregeling Scheepsnieuwbouw Financiering is bestemd voor Nederlandse scheepswerven die schepen bouwen met een contractprijs van tussen de 3 miljoen en 100 miljoen euro. Aangezien de overheid voor 80 procent garant staat, kan met 1 miljard euro jaarlijks voor 1,25 miljard euro aan bouwkredieten voor de scheepsnieuwbouw worden verleend onder deze regeling. Voorwaarde is dat de opdrachtgever tijdens de bouw ten minste 20 procent van de contractprijs aanbetaalt waarvan 5 procent bij het tekenen van het contract. De regeling staat open voor de bouwers van zowel zee- en binnenvaartschepen als luxe jachten.

Overname

Bodewes’ scheepswerven in Meppel en Harlingen zullen tot einde 2015 ieder kwartaal een duwschip aan rederij Impala opleveren. Dit voorjaar werd Volharding Shipyards Harlingen overgenomen. Gebeurde dat met het oog op deze order? “Nee, die overname had vooral te maken met het feit dat onze klanten om steeds grotere schepen vragen”, besluit Bodewes. “Ook zonder deze veertien duwschepen hopen we veel nieuwbouw van andere opdrachtgevers binnen te halen. We hebben de levertijd van de duwschepen in overleg met de opdrachtgever kunnen schuiven, zodat de rest van de business gewoon blijft doordraaien.”

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland