Fugro’s eerste onbemande schip vaart in Rotterdam | Maritiem Nederland
Nieuws

Fugro’s eerste onbemande schip vaart in Rotterdam

redactie | woensdag 10 november 2021
Offshore, Havenbedrijf Rotterdam

De Blue Essence van Fugro is het eerste offshore gecertificeerde onbemande schip (USV) dat een elektrisch aangedreven, op afstand bestuurbare onderwater robot kan lanceren. Het schip en de onderwater robot worden tijdens de werkzaamheden via een satellietverbinding bediend vanuit een controlekamer aan wal. 

Fugro zal de onbemande schepen inzetten voor de inspectie van offshore constructies, bij ondersteuning van bouwwerkzaamheden en voor het uitvoeren van hydrografisch en geofysisch onderzoek. De Blue Essence vaart nu voor het eerst in de Rotterdamse haven.

René de Vries, havenmeester bij Port of Rotterdam: "We verwelkomen dit bijzondere schip in onze haven. Het is de eerste keer dat vanuit de haven van Rotterdam een op afstand bestuurbaar onbemand schip naar de Noordzee gaat en er werkzaamheden worden uitgevoerd door een vaartuig zonder de aanwezigheid van bemanning aan boord en we zijn er trots op dat deze pilot veilig kan worden uitgevoerd dankzij de zorgvuldige voorbereiding van alle betrokken partijen."

Het havenbedrijf verwacht dat de ontwikkeling van digitalisering in de scheepvaart de veiligheid en bereikbaarheid van de Rotterdamse haven verder zal bevorderen, aldus De Vries. "Deze pilot past in onze ambitie nieuwe technologie te testen die onze haven nog slimmer, efficiënter en beter kunnen maken."

Hogere veiligheid en lagere emissies

USV’s spelen een belangrijke rol in de toekomst van de maritieme sector omdat ze leiden tot hogere veiligheid, lagere CO2-emissies en efficiëntere aanlevering van data. Door de inzet van USV’s wordt de inzet van personeel verplaatst van de hoogrisico offshore omgeving naar een controlekamer aan wal en wordt de CO2 footprint, vergeleken met de traditionele onderzoeksmethodes, gereduceerd met 95 procent. De efficiëntere oplevering van onderzoeksresultaten wordt bereikt door middel van cloud-based processing technieken en maakt snellere en beter geïnformeerde besluitvorming mogelijk.

Eerste inspectie in Indische Oceaan

Fugro is wereldwijd een toonaangevende geo-data specialist en verzamelt en analyseert informatie over de aarde en de daarop gebouwde structuren. Erik-Jan Bijvank, groepsdirecteur Europa en Afrika bij Fugro: “Recent heeft Fugro’s eerste Blue Essence haar eerste onbemande inspectie uitgevoerd in de Indische Oceaan. Ik ben blij dat we nu ook voor onze Europese klanten deze nieuwste generatie van USV’s beschikbaar hebben.”

Bron: Fugro

Partners Maritiem Nederland