Fotoexpositie 'Werken in de Rotterdamse haven' | Maritiem Nederland
Nieuws

Fotoexpositie 'Werken in de Rotterdamse haven'

redactie | maandag 30 augustus 2021
Havenbedrijf Rotterdam

Op 27 augustus is de foto-expo ‘Werken in de Rotterdamse haven’ geopend, die tot 30 september te zien is aan de buitengevels van het Maritiem Museum Rotterdam. Vaste Wereldhavendagen-fotografe Anne Reitsma legde de mensen vast die elke dag het succes van de grootste haven van Europa mogelijk maken. De expo is onderdeel van de Wereldhavendagen 2021. 

De expo werd geopend door Reitsma zelf, Wereldhavendagen-directrice Sabine Bruijnincx en Bert Boer, directeur van Maritiem Museum Rotterdam. Na de opening konden de aanwezigen als eerste de portretten bewonderen tijdens een korte receptie, met muzikale ondersteuning ‘bootmuzikant’ Reinier Sijpkens.

De expo bestaat uit 22 grote portretten en panorama’s van ‘havenberoepen’, gemaakt door vaste Wereldhavendagen-fotografe Anne Reitsma. Een aantal beelden zijn voorzien van een QR-code, die doorlinkt naar een verdiepende video, waarop de persoon op de foto vertelt over zijn baan in de haven. Ook zijn er QR-codes die verwijzen naar video’s over de tentoonstellingen in het Maritiem Museum.

Diversiteit

Fotografe Anne Reitsma legt al jaren de Wereldhavendagen en de Rotterdamse haven vast. Na het succes van haar expo ‘IN BEELD’, die vorig jaar ook onderdeel was van de Wereldhavendagen, staat de expo dit jaar in het teken van de mensen die in de haven werken. De expo is onderdeel van een wandelroute door het centrum, waarbij je in diverse winkeletalages kennismaakt met nog meer havenberoepen. 

“Het doel was om de diversiteit van de haven vast te leggen,” vertelde Reitsma bij de opening. “De diversiteit van de beroepen van nu en van de toekomst, maar ik heb vooral ook gezocht naar vrouwen die werken in wat vaak wordt gezien als een ‘mannenwereld’. Ik hoop dat de expositie laat zien hoe het spannende, lastige en soms zware werk van deze mensen een hele hoop facetten uit ons dagelijks leven mogelijk maakt en welke kansen de Rotterdamse haven te bieden heeft.”

Maritiem Festival

De foto-expo is vanaf vandaag tot en met 30 september voor iedereen te zien aan de binnen- en buitengevels van het Maritiem Museum Rotterdam. De expo is tevens onderdeel van het jaarlijkse Maritiem Festival, waarvoor tot en met 5 september bij het museum diverse activiteiten op het programma staan.

Wie verder kennis wil maken met alle kansen en mogelijkheden van de Rotterdamse haven, kan terecht bij het uitgebreide programma van de Wereldhavendagen op 3, 4 en 5 september. Dat bestaat uit diverse excursies, vaartochten, fiets- en wandeltours in de stad en havengebied, een online havenshow en talloze andere gratis en betaalde activiteiten. Het volledige aanbod is te vinden op de website van de Wereldhavendagen.

Partners Maritiem Nederland