Floorganise in procesinnovatie voor marinewerven in VS | Maritiem Nederland
Nieuws
Floorganise gaat de werven Austal USA, Fincantieri Marinette Marine en Philly Shipyard ondersteunen.

Floorganise in procesinnovatie voor marinewerven in VSRedactie | donderdag 7 januari 2021
Maritieme Cluster, Scheepsbouw

De Nederlandse scale-up Floorganise gaat in 2021 drie Amerikaanse marinewerven ondersteunen met digitale innovatie om productie-logistieke planning en beheersing te vereenvoudigen. Het project wordt uitgevoerd samen met Shipconstructor USA, een leverancier van engineeringsoftware voor de scheepsbouw met een groot marktaandeel in de VS. 

"Als spin-off van één van Nederlands grootste scheepsbouwers (Royal IHC, red.) hebben we scheepsbouw en vooral ook de digitale innovatie van het scheepsbouwproces in ons DNA zitten. Het is mooi dat onze expertise en de resultaten die we voor onze klanten realiseren ook in het buitenland worden opgemerkt’’, zegt Ronald de Vries, managing partner van Floorganise.

Betere projectbeheersing

Centraal in het Amerikaanse project staat het automatisch genereren van een detailplanning voor de bouw van het schip. De volgorde van samenstellingen, budgetten, allocaties, tijdslijnen en doorlooptijden komt automatisch uit de engineeringsinformatie (metadata) op onderdeelniveau rollen. Dit vormt de basis om de projectplanning op te stellen, de werkvloer aan te sturen, ERP-systemen te voeden en het projectresultaat en toekomstig projectverloop continu te volgen.

‘’Wat wij zien in de scheepsbouw is dat het heel vaak misgaat met projectbeheersing", zegt De Vries. "In onze analyse heeft dat te maken met de beperkte detailgraad in de planning. Vooruitkijken in de tijd, het signaleren van risico’s en het ontwikkelen van efficiency gaat heel moeizaam als je niet verbijzondert, detailleert en integraal naar planning kijkt. Met soms wel 50.000 taken in een project lukt het niet meer om de planning actueel te houden met het handje, terwijl onze scheepsbouwspecifieke software dit wel kan. Daar zit de winst die we bieden voor het tijdig signaleren van projectrisico’s.’’

Bijdragen aan Maritiem Masterplan

Floorganise zou graag willen bijdragen aan het Maritiem Masterplan dat nu wordt ontwikkeld. Doel van dit plan is om in 2030 een complete emissieloze maritieme sector te hebben en door de technologie die dan ontwikkeld is, wereldmarktleider te zijn op het gebied van duurzame scheepsbouw en scheepsvaart. "Dit is een ambitieus doel dat we van harte onderschrijven", zegt De Vries. "Maar wat wij missen in dit plan is het bewustzijn rondom het huidige niveau van procesprestatie in de Nederlandse scheepsbouw.

Best practices voor het grijpen

De Vries: "Er wordt nauwelijks aan procesinnovatie gedaan en regelmatig falen projecten of zelfs werven door gebrek aan voldoende projectbeheersing. Ook de efficiëntie ontwikkelt zich niet of nauwelijks terwijl het buitenland volop investeert. De best practices liggen voor het grijpen en toch staat dit onderwerp stil. Nederlandse werven zouden procesinnovatie jaar op jaar in hun strategie moeten vertalen. Het Maritieme Masterplan biedt daar wellicht een goede aanleiding voor.’’

Sinds 2012 zijn meer dan 300 schepen gebouwd met behulp met de planningsoftware Floor2Plan van Floorganise. Zie ook het artikel Efficiënter schepen bouwen met Floor2Plan in Maritiem Nederland.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland