FLEX Tunnels voor twee gastankers | Maritiem Nederland
Nieuws

FLEX Tunnels voor twee gastankersOm in alle waterdieptes efficiënt te kunnen varen, worden binnenvaartschepen steeds vaker uitgerust met de FLEX Tunnel van Van der Velden.

Teamco Shipyard bouwt twee volledige manoeuvreersystemen voor twee tankers voor Chemgas Barging, een grote rederij met gastankers in zowel de zee- als binnenvaart. Deze FLEX Tunnels maken het mogelijk te varen zonder tunnels indien de diepgang en waterdiepte dit toestaan. Dit levert direct een forse weerstandsvermindering op. Onderzoek heeft aangetoond dat binnenvaartschepen gemiddeld 80 procent van de vaartijd zonder tunnels kunnen varen. Het schip is dan geladen en vaart in relatief diep water zoals het ARA-gebied.

Alleen bij een leeg varend schip of wanneer het schip op zeer ondiep water vaart, wordt de Van der Velden FLEX Tunnel ingezet om ervoor te zorgen dat er voldoende water, zonder lucht, naar de schroeven wordt gebracht. Deze situatie is niet anders dan dat er wordt gevaren met een vaste tunnel echter met dit verschil dat de FLEX Tunnel luchtdicht afsluit op de straalbuizen waardoor grotere schroefdiameters kunnen worden toegepast. Door de luchtdichte afsluiting ontstaat er een onderdruk in de FLEX Tunnel waardoor het waterniveau in de tunnel stijgt en zo de relatief ver boven de waterlijn uitstekende schroef toch van voldoende water voorziet zodat een effectieve werking van de schroef gewaarborgd is.

Doordat de scheepsromp niet is voorzien van vaste tunnels kan het onderwaterschip anders worden vormgegeven en hydrodynamisch worden geoptimaliseerd. Dit biedt de mogelijkheid om schroeven met een grotere diameter toe te passen. Hierdoor wordt de efficiency van de voortstuwing verbeterd wat direct resulteert in verminderd brandstofverbruik.

De Van der Velden FLEX Tunnel heeft zich in onder andere de Damen Ecoliner bewezen. De fabrikant claimt een potentiële brandstofbesparing tussen de 20 en 27 procent.

De schepen waar Teamco het systeem op installeert betreffen twee enkelschroefs type G tankschepen (110 x 11,4 m) met een diepgang van 2,70 meter, waarvan de casco’s op een Servische werf gebouwd worden. De oplevering staat gepland voor het derde kwartaal in 2018.

Hoe werkt de FLEX Tunnel:

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland