Fleet Cleaner neemt tweede werkschip in gebruik | Maritiem Nederland
Nieuws

Fleet Cleaner neemt tweede werkschip in gebruik

redactie | dinsdag 20 juli 2021
Zeevaart, Toeleveranciers, Havens

Op 16 juli heeft Mirelle Pennings, directeur Commercial Banking bij Rabobank, de Thunderbird 2 (TB2) gedoopt. De TB2 is het tweede werkschip van Fleet Cleaner, een groene scale-up uit Delft die met behulp van zelfontwikkelde robots de romp van zeeschepen ontdoet van aangroei zoals algen en mosselen. De TB2 is het eerste schip ter wereld dat tankers explosieveilig kan reinigen tijdens het laden en lossen.

De doop van het tweede werkschip is een nieuwe mijlpaal in het nog korte bestaan van Fleet Cleaner. Bijzonder is dat zowel de bijbehorende schoonmaakrobot als ook de kraan en alle spullen op het dek gecertificeerd explosieveilig zijn, zegt CEO Alex Noordstrand. “We hebben de richtlijnen aangehouden die tankschepen zelf gebruiken: van sensoren die gas meten tot de accommodatie voor de bemanning die op overdruk is gezet.”

Schoonmaakrobot

Doordat vuiligheid zich aan de romp hecht, gaan schepen op den duur meer brandstof verbruiken. Een grote kostenpost én een extra belasting voor het milieu. De schoonmaakrobot van Fleet Cleaner, die bestuurd wordt vanaf een werkschip, maakt de scheepsromp schoon tijdens het laden en lossen. Met een schoon schip bespaart een reder zo’n tien procent op brandstofkosten, goed voor ongeveer 5.000 ton CO2-besparing per jaar per schip. Voor tankopslagbedrijf Vopak was dat reden om mee te werken aan een pilot project met de explosieveilige installatie. Meerdere tankschepen zijn ondertussen tijdens het laden en lossen gereinigd en de service is inmiddels commercieel beschikbaar.

Fieldlab RoboHouse

Vanwege de corona richtlijnen werd het een bescheiden doop, waarbij Mirelle Pennings van de Rabobank, in het bijzijn van de oprichters, een fles bubbels tegen het schip stuksloeg. “Als Rabobank zijn we al decennia nauw verbonden aan de TU Delft Campus en alle initiatieven die daar ontstaan om ondernemers duurzaam te helpen groeien”, zegt Pennings. “Zo ook bij het fieldlab RoboHouse van waaruit Fleet Cleaner opereert. Op deze wijze komen we vroeg in contact met technologie gedreven ondernemingen en staan we klaar als zo’n onderneming een groeispurt maakt. Fleet Cleaner is daar een mooi voorbeeld van.”

Eigenaren Cornelis de Vet en Alex Noordstrand zijn blij dat nu ook tankers gebruik kunnen maken van de diensten van Fleet Cleaner. "Als je bedenkt dat de wereldhandel voor 90 procent plaatsvindt via de internationale scheepvaart, dan levert het schoonmaken van al die schepen grote winst voor het klimaat op.”

Uitbreiding naar Singapore

Eind dit jaar verwacht Fleet Cleaner een derde werkschip aan haar vloot toe te voegen. Daarnaast zijn er plannen om deze diensten ook in wereldhavens zoals Singapore op te zetten.

Hieronder een video met een impressie van Fleet Cleaner's Ship hull cleaning without downtime.

 

Partners Maritiem Nederland