FIOD-onderzoek bij Damen Shipyards | Maritiem Nederland
Nieuws

FIOD-onderzoek bij Damen Shipyards

Bart Stam | woensdag 18 januari 2017
Scheepsbouw, Damen

Voor Damen Shipyards was vrijdag de dertiende met recht de gevreesde ongeluksdag. Volgens Het Financieele Dagblad heeft de FIOD (Fiscale Opsporings- en Inlichtingendienst) op 13 januari een inval gedaan op het hoofdkantoor in Gorinchem.

Dit omdat het Functioneel Parket, onderdeel van het Openbaar Ministerie, bezig zou zijn met een onderzoek naar corruptie in het buitenland. Damen Shipyards Group had in 2015 een jaaromzet van 2,1 miljard euro. Het concern telt zo’n negenduizend werknemers die jaarlijks zo’n 180 schepen opleveren. Hiervan bestaat bijna de helft uit sleepboten en werkschepen.

De inval in Groninchem zou volgens het FD te maken met onregelmatigheden van een of meer buitenlandse agenten. In het jaarverslag van Damen Shipyards Group over 2015 staat dat de scheepsbouwer reeds in 2014 een onderzoek (‘compliance audit’) heeft ingesteld naar een agent met een langdurige werkrelatie. Volgens het FD moest deze vertegenwoordiger een jaar later het veld ruimen, zij het met een vertrekregeling van 5 miljoen euro. Damen Shipyards werkt met ongeveer vijftig agenten.

Naar aanleiding van deze affaire heeft Damen zijn regels voor zakelijke transacties verder aangescherpt, bijvoorbeeld door in 2014 en 2015 risk assessments uit te voeren naar betalingen van agenten.

Volgens woordvoerder Arold de Vries werkt Damen Shipyards Group volledig mee aan het onderzoek. “Helaas weten we nog niet hoe lang dat gaat duren.” Er zijn volgens hem geen medewerkers aangehouden. Het Functioneel Parket was niet bereikbaar voor commentaar. 

Partners Maritiem Nederland