‘Financiering nieuwbouw trekt volgend jaar weer aan’ | Maritiem Nederland
Nieuws
‘Financiering nieuwbouw trekt volgend jaar weer aan’

‘Financiering nieuwbouw trekt volgend jaar weer aan’

Antoon Oosting | maandag 22 november 2010

De kredietverlening van banken voor de nieuwbouw van schepen zal volgend jaar verruimen dankzij Aziatische financiële instellingen die hun aandeel in de maritieme markt willen uitbreiden.

Die voorspelling heeft Joep Gorgels, hoofd transport West-Europa bij ABN Amro gedaan in een interview met het persbureau Reuters. Als gevolg van de kredietcrisis hebben de banken de kredietverlening aan reders voor de nieuwbouw van schepen sterk teruggeschroefd. De reders zelf deden ook minder vaak een beroep op de banken omdat ze nieuwbouworders annuleerden of op een lager pitje zetten.
Gorgels vertelde Reuters dat er vorig jaar 10 miljard dollar is geleend voor scheepsnieuwbouw tegenover 90 tot 100 miljard dollar in de topjaren 2007-2008. “Dus is het momenteel op een zeer laag niveau. Maar ik verwacht dat het aan zal trekken”, aldus Gorgels tegenover Reuters. Hij schat in dat de omvang van de kredietverlening volgend jaar kan verdubbelen ten opzichte van dit jaar.
Voor banken die bereid zijn zaken te doen is het volgens Gorgels momenteel een zeer interessante markt omdat er goed geprijsde deals kunnen worden afgesloten met minder concurrentie dan voorheen. De traditionele Europese scheepvaartbanken zijn bezig hun kredietportefeuilles in de scheepvaart af te bouwen. Hun plaats zal worden ingenomen door vooral Chinese en Koreaanse banken, aldus Gorgels tijdens een scheepvaartconferentie in Londen.

Partners Maritiem Nederland