Finalisten PortXL programma 2016 bekend | Maritiem Nederland
Nieuws
Twee grote moderne havenbedrijven, de RWG terminal (links) en de APMT terminal. Om ook havenactiviteit over 50 jaar veilig te stellen, worden nu startups binnen gehaald. Foto: Danny Cornelissen

Finalisten PortXL programma 2016 bekendredactie | vrijdag 11 maart 2016
Havens, Havenbedrijf Rotterdam

De haven van Rotterdam wil de meest innovatieve haven ter wereld zijn én blijven. Jonge ondernemers starten nu het havenbedrijfsleven van de toekomst op.

Op 8 maart hebben 19 havengerelateerde startups een pitch gehouden voor een publiek met meer dan 160 mentoren en haven- en innovatie-experts om een plek te verdienen in het start-up acceletor programma van PortXL. Uiteindelijk zijn twaalf startups geselecteerd tijdens de Final Selection Days. Deze startups worden drie maanden lang begeleid, getraind en geadviseerd.

Het afgelopen jaar heeft het Havenbedrijf Rotterdam samen met internationaal erkende partners het start-up accelerator programma PortXL gelanceerd. Het team van PortXL scout innovatieve startups in de sectoren Transport & Logistiek, Energie, Chemie & Raffinage en Maritiem. Uit de ruim 1.000 ondernemingen werden 19 ondernemers geselecteerd om zich op 8 maart te presenteren.

12 startups

Op basis van deze presentaties hebben de volgende twaalf startups een plek in het PortXL programma voor 2016 verdiend: 10XL, StaffaIPI, Pingle, Addnovation, RanMarine, Portcall, Glöck-Tass, Lotebox, Vesselbot, Sailrouter, XYZ Laser Scanning en Fibersail.

Tijdens de Final Selection Days 2016 van PortXL warden verschillende concepten gepresenteerd: van sustainable solutions, tot het optimaliseren van logistiek, van marktplaatsen tot 3d printen en van onderhoud tot HR oplossingen.

Samen met gevestigde bedrijven

Deze startups krijgen toegang tot wereldwijd prominente maritieme bedrijven zoals Van Oord, Damen, Boskalis en Vopak. Daarnaast biedt PortXL ze een kantoorlocatie op de ECE Campus, testfaciliteiten op het RDM en de kennis van het Rotterdamse Havenbedrijf. Tot slot zal een team van specialisten van First Dutch, Rabobank, Uniper, Heineken, Innovation Quarter en EY zullen de startups de komende drie maanden coachen op financiële aspecten, business development en ethiek.

Op 30 juni zullen de startups tijdens de PortXL Shakedown hun voortgang tonen.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland