‘Extreme makeover’ | Maritiem Nederland
Nieuws

‘Extreme makeover’André Veenstra | woensdag 12 juli 2006

Cruiseschip in tweeën gezaagd  Op 15 mei vaart het cruiseschip ‘Enchantment of the Seas’ een droogdok in bij Keppel Verolme in het Botlekgebied. Een maand later verlaat de cruiseliner het dok weer. Intussen is het 22 meter langer geworden.

In een maand tijd werd het 74.140 gigaton metende cruiseschip ‘Enchantment of the Seas’ doormidden gezaagd. Door het plaatsen van een nieuw middenstuk is het schip vervolgens met ruim 22 meter verlengd. Het is de eerste keer dat een dergelijke operatie door een Nederlandse scheepswerf bij een schip van deze afmetingen is uitgevoerd. Al met al werken dagelijks zo’n 800 mensen aan het schip. Zij dragen bij aan het welslagen van een unieke opdracht voor de Nederlandse maritieme industrie.

De ‘Enchantment of the Seas’ is eigendom van de Amerikaanse cruisemaatschappij Royal Caribbean International (RCI). Het schip behoort tot een serie van zes schepen uit de Visionklasse en is gebouwd bij de toenmalige Kvaerner Masa Yards in het Finse Turku (nu Aker Finnyards). Het is de derde keer dat RCI een schip laat verlengen.

Generaal agent voor Royal Caribbean International is AMCA Consultancy BV in Den Haag.

 

Pilot-functie

De totale kosten voor de verlenging van de ‘Enchantment of the Seas’ bedroegen 45 miljoen euro. Voor RCI een relatief geringe investering. Door de ingreep kan het schip aanzienlijk meer gasten ontvangen dan voorheen, tegen een aantrekkelijke prijs. Daarnaast is er plaats voor nieuwe openbare ruimten met entertainment- en sportmogelijkheden. Voor de extra gasten en nieuwe voorzieningen hoeft de rederij nauwelijks meer personeel in te zetten en de operationele exploitatie blijft in kosten gelijk.

De verlenging van de ‘Enchantment of the Seas’ heeft voor RCI een pilotfunctie. Indien de resultaten met het verlengde schip gunstig uitvallen, overweegt de rederij voor enkele andere schepen uit deze klasse eenzelfde ingreep. Gelet op de uitstekende ervaringen die intussen met Keppel Verolme zijn opgedaan, lijkt de kans op vervolgopdrachten dan ook groot.

 

Kader 1

Keppel Verolme

De verlenging van de ‘Enchantment of the Seas’ is uitgevoerd bij scheepswerf Keppel Verolme in het Rotterdamse Botlekgebied. De werf werd door RCI uitverkoren vanwege haar innovatieve karakter en technische expertise. Bovendien beschikt Keppel Verolme over een van de grootste droogdokken van Europa, met een lengte van 400 en een breedte van 90 meter. Groot genoeg voor de ‘Enchantment of the Seas’ plus het nieuw gebouwde tussenstuk van 22,2 meter lang, 32,2 meter breed en elf dekken hoog.

Keppel Verolme is een van de zestien werven van Keppel, verspreid over de hele wereld. De hoofdvestiging van het scheepsbouwbedrijf bevindt zich in Singapore. Keppel houdt zich voornamelijk bezig met bouw en onderhoud van (grote) offshoreconstructies en zeegaande vaartuigen. Daarnaast is het in de markt voor uitdagende en innovatieve projecten, zoals het verlengen van cruiseschepen.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland