Export maritieme cluster groeit naar ruim 30 miljard | Maritiem Nederland
Nieuws
NML-voorzitter Rob Verkerk en minister Cora van Nieuwenhuizen tijdens Europort 2019.

Export maritieme cluster groeit naar ruim 30 miljardRedactie | woensdag 11 november 2020
Maritieme Cluster, Arbeidsmarkt

Het Nederlandse maritieme cluster was in 2019 goed voor een totale omzet van 69,6 miljard euro. De directe toegevoegde waarde bedroeg 19,7 miljard euro. Indirect komt daar nog 5,1 miljard bij. Het maritieme cluster bood werk aan een kleine 285.000 mensen, waarvan bijna 190.000 directe banen betreft. De totale export steeg in 2019 tot 30,4 miljard euro. Dit blijkt uit de Maritieme Monitor 2020 die op 11 november is gepubliceerd.

Onderzoeksbureau Ecorys voert in opdracht van het ministerie van IenW en in samenwerking met stichting Nederland Maritiem Land een jaarlijkse monitorstudie uit voor het Nederlandse maritieme cluster. Het gaat hierbij om de sectoren zeevaart, scheepsbouw, offshore (energie), binnenvaart, waterbouw, havens (op- en overslag), marine, visserij, maritieme dienstverlening, jachtbouw/watersportindustrie en maritieme toeleveranciers.

Het cluster genereert hiermee circa 3,1 procent (2018: 3,2 procent) van het bruto binnenlands product (bbp) van Nederland. Het totaal aantal werkzame personen in het maritieme cluster is net als in 2018 goed voor 3,0 procent van de werkgelegenheid in Nederland. 

In 2019 steeg het aantal werknemers met 1,9 procent in Nederland, terwijl de directe werkgelegenheid in het maritieme cluster met 3,2 procent daalde. Deze daling wordt volgens Ecorys veroorzaakt doordat banen in de maritieme cluster zorgen voor minder (indirecte) banen in sectoren die leveren aan de maritieme cluster dan voorheen.

De directe toegevoegde waarde van het maritieme cluster nam licht af ten opzichte van 2018 (-0,4 procent). Het cluster bleef hiermee achter bij de groei van het bbp (+4,7 procent). De indirecte toegevoegde waarde van het maritieme cluster groeide met 2,1 procent. Per saldo steeg de totale toegevoegde waarde (direct plus indirect) met 0,1 procent ten opzichte van 2018.

De totale export van het maritieme cluster bedroeg in 2019 ruim 30,4 miljard euro. In 2018 was dit nog 27,8 miljard euro. De exportprestatie van het maritieme cluster is dus gegroeid. De grootste exportsector betreft los van de havensector de zeevaartsector met een export van 6,3 miljard euro in 2019. Op een totale export vanuit Nederland van 516 miljard euro is het aandeel van het maritieme cluster hierin 6 procent.

Rustig en stabiel jaar

In het voorwoord bij de Maritieme Monitor spreekt minister Van Nieuwenhuizen over een 'rustig en stabiel jaar' maar ook over een jaar dat veel weg heeft van 'stilte voor de storm'.

"Over het algemeen heeft het maritieme cluster de afgelopen jaren een gezonde ontwikkeling doorgemaakt. Eigenschappen als doorzettingsvermogen en veerkracht zijn onlosmakelijk verbonden met de maritieme wereld. Het maritieme cluster heeft vaker laten zien dat ze die eigenschappen heeft om goed om te kunnen gaan met zwaar weer. Dat geeft vertrouwen. Laten we gezamenlijk de strijd aangaan om de storm van 2020 goed op te vangen", aldus Van Nieuwenhuizen.

Haven en Binnenhavenmonitor

Dit jaar is in opdracht van NML ook een webtool ontwikkeld voor de Maritieme, Haven en Binnenhavenmonitor. Deze is bereikbaar via: www.maritiemehavenenbinnenhavenmonitor.nl

Maritieme Arbeidsmarktmonitor

Daarnaast heeft NML opdracht gegeven voor het uitvoeren van een pilotrapportage om inzichten te verkrijgen over de maritieme arbeidsmarkt. Deze zijn te vinden in de Maritieme Arbeidsmarktmonitor 2020.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Betabanen

Partners Maritiem Nederland