Eurotech Benelux maakt waterdichte sluisdeuren Panamakanaal | Maritiem Nederland
Nieuws
Aanbouw van de sluizen bij de modernisering van het Panamakanaal. Foto: Taeke Zuidema

Eurotech Benelux maakt waterdichte sluisdeuren PanamakanaalOm de sluisdeuren van het Panamakanaal waterdicht te maken doen de aannemers een beroep op een Nederlandse vondst. Voor de productie opent Eurotech Benelux een nieuwe fabriek in China.

Eurotech Benelux heeft onlangs een order ontvangen voor een innovatieve vondst om de sluisdeuren van de zestien sluizen in het momenteel in verbouwing zijnde Panamakanaal waterdicht te maken. Met de order gaat een bedrag van 25 miljoen euro gemoeid en dat is gelijk aan de jaaromzet van de in Eersel gevestigde fabrikant van onder andere sluisdeuren en afmeersystemen.

Een groot aandachtspunt voor het Panamakanaal is het waterpeil in het Gatunmeer, een kunstmatig meer dat de sluizen voedt. Het is daarom van groot belang dat water niet alleen naar het meer teruggepompt wordt tijdens het schutten, maar dat de sluizen bovendien waterdicht afsluiten.

"Volledig waterdicht afsluiten zal niet gaan, maar met onze nieuwe vondst komen we in de buurt", legt Max Boom, CEO van Eurotech Benelux uit op BNR Nieuwsradio op 18 april. "De sluisdeuren zijn 60 meter breed, gemiddeld 33 meter hoog en 10 meter dik, zo groot als een flatgebouw. Die krijg je nooit helemaal vlak en nauwkeurig op elkaar sluitend met alleen staal, er moet een laag kunststof op aangebracht worden."

Het bedrijf ontwikkelde een methode om grote blokken van een composiet van UHMW-PE (ultra high molecular weight Polyethylene) – hetzelfde materiaal van boterhamzakjes, maar dat zich daarvan onderscheidt door extreem lange koolstofketens – te bevestigen op de sluisdeuren. De grote moeilijkheid hierbij is het grote verschil in uitzetten van de verschillende materialen bij temperatuurschommelingen omdat het plastic bij temperatuurverhoging zeven keer zoveel uitzet als beton of staal.

Bijzonderheden over het reliëf op het kunststof dat de sluisdeuren straks waterdicht maakt of de methode waarmee de verschillende materialen op elkaar bevestigd worden, wil het bedrijf niet kwijt. "Maar belangrijk voor het productieproces is dat de blokken bij 29 graden Celsius geproduceerd worden. Een fabriek die die specifieke eis combineert met de omvang van de benodigde UHMW-PE persen bestond nog niet. Die moesten we zelf bouwen. We hebben daar in één jaar tijd een fabriek uit de grond gestampt, waar we in Nederland met de vele bureaucratische procedures minstens vier jaar over zouden doen", aldus Boom.

Eurotech Benelux opende de fabriek onlangs, op 9 mei moeten de persen gaan draaien en in maart 2015 moet de opdracht afgerond zijn.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland